Walentynki last minute - przepis na roladę Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
sobota, 14 lutego 2015 00:13

Walentynki last minute

Przygotowanie wykwintnej kolacji nie musi trwać godzinami. Wystarczy dobry pomysł, wysokiej jakości składniki i dwa kwadranse w kuchni, żeby wyczarować pyszny posiłek, który skruszy nawet najtwardsze serce. Drosed – Specjalista od drobiu - podpowiada zabieganym i zapominalskim, jak szybko stworzyć romantyczne danie.

 

Kiedy gra toczy się o miłość, nie ma miejsca na kompromisy. Dlatego na tak wyjątkową okazję warto sięgnąć po sprawdzone przepisy i najwyższej jakości składniki. Idealnym rozwiązaniem będzie rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem. Jest nie tylko łatwa i szybka w przygotowaniu, ale też na stole prezentuje się wyjątkowo wykwintnie.

W tej potrawie delikatny smak szpinaku jest przełamany wyrazistym akcentem wędzonego kurczaka. Warto sięgnąć zwłaszcza po Wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed, który powstaje z najwyższej jakości mięsa. To dlatego jest tak soczysty i pachnie wybornie. Całość dania dopełnimy szczyptą magii – gałką muszkatołową, która jest znanym od wieków afrodyzjakiem. Takiej kompozycji smakowej nikt się nie oprze!

Przepis na wyjątkową roladę szpinakową z wędzonym kurczakiem podpowiada Drosed:

Składniki:
• szpinak mrożony (450 g)
• mąka (2 łyżki)
• 2-3 ząbki czosnku
• połówka cytryny
• 4 jajka
• ser typu ricotta (250 g)
• wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed (250 g)
• sól, pieprz biały
• gałka muszkatołowa
• łyżka masła.

Sposób przygotowania:
Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na wysokość 1 cm.
Pieczemy w temp. 190°C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.
Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek.
Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na wierzch kładziemy płaty cienko pokrojonego Wędzonego fileta z piersi kurczaka od Drosed. Całość zwijamy ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Podawanie:
Podając, kroimy ostrym nożem w plastry na grubość 1 cm.

Smacznego!

Wędzony filet z piersi kurczaka od Drosed jest dostępny w sklepowych chłodziarkach w cenie 26 zł / kg.

 

/źródło - JBcomm/


 

Poprawiony: sobota, 14 lutego 2015 00:22