Karnawał trwa !
Wpisany przez S.Z   
niedziela, 08 lutego 2015 15:47

Karnawał trwa !


Przegląd szybkich przekąsek na domowe imprezy
Po sylwestrowym szaleństwie nie warto zwalniać tempa – w końcu karnawał trwa! Spotkania ze znajomymi przy pysznym jedzeniu to jeden z najbardziej trafionych pomysłów celebrowania karnawałowej zabawy.


Jan Niezbędny podpowiada sprawdzone przepisy na efektowne i smaczne przekąski.
Gospodarz z zasadami
Przygotowywaniem dań na domowe spotkania rządzą proste zasady. Po pierwsze: smakołyki powinny być zróżnicowane, ale przy tym proste w przygotowaniu – zrobienie pięćdziesięciu jednakowych kanapeczek jest równie monotonne, jak ich jedzenie. To, że nasz stół powinien być kolorowy i różnorodny, nie musi wcale oznaczać bankructwa gospodarza imprezy. Bowiem zasada druga brzmi: wybieraj dania z ograniczoną liczbą składników. W ten sposób minimalizujemy nie tylko czas poświęcany zwykle na przygotowanie produktów, ale przede wszystkim koszty zakupów. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na skomponowanie kilku propozycji kulinarnych. Co najważniejsze, wybór prostej potrawy ułatwi nam także realizację zasady trzeciej: bądź przygotowany na podanie dokładki. Gdy talerze święcą pustkami, warto mieć coś smacznego w zanadrzu.
Imprezowe menu
Jeżeli domowe spotkanie ze znajomymi nie odbywa się przy stole i ma bardziej nieformalny charakter, warto przygotować mnóstwo smacznych kąsków. W tej roli doskonale sprawdzą się zawsze modne koreczki, które możemy przygotować w wielu wariantach: słodkim, słonym i pikantnym. Wybór składników wbitych na wykałaczki zależy od naszego gustu kulinarnego.
Ciekawą alternatywą dla koreczków są kąski kurczaka. Przy niewielkim nakładzie pracy, czasu i kosztów przygotujemy dowolną ilość nuggetsów z nietypową panierką, która na pewno zaskoczy gości. Obtoczmy nasze mięso... w pokruszonych krakersach! Wystarczy, że wrzucimy ciastka do specjalnej torebki strunowej (warto użyć takiej, którą można szczelnie zamknąć – np. z oferty Jana Niezbędnego) i pognieciemy je ręką lub tłuczkiem. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać w towarzystwie ulubionych sosów, ale z całą pewnością będzie również doskonale smakował z tradycyjnym majonezem i keczupem.
Równie wdzięczną alternatywą kulinarną są pasty – meksykańskie guacamole podawane z nachosami czy tapenada z czarnych oliwek na świeżej bagietce. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a co najważniejsze wszystko za nas zrobi blender.


Bawcie się smacznie!
www.janniezbedny.pl

 

/źródło - /


Poprawiony: niedziela, 08 lutego 2015 16:00