Karnawałowe smaki w bakaliowej odsłonie - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
niedziela, 25 stycznia 2015 14:22

Karnawałowe smaki w bakaliowej odsłonie


Szukasz pomysłu na kulinarne inspiracje podczas karnawału? Brakuje Ci czasu na przygotowanie popisowych dań? Poznaj sprawdzone oraz szybkie przepisy, którymi zachwycisz najbliższych i które będą pyszną przekąską na każdej imprezie!


Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą

 
Składniki
• 6 dorodnych jabłek
• 15 dag rodzynek bursztynowych Bakalland
• 20 dag orzechów włoskich Bakalland
• cynamon
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru pudru
• 200 ml śmietanki 30%
• 100 ml mleka
• 1 laska wanilii

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180st. C. Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem. Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie). W międzyczasie przygotuj sos waniliowy.
Wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka – oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia. Laskę wanilii wyjmij z naczynia. W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką. Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.


(Na)dziane pomidory


Składniki:
• 4 duże pomidory (na przykład malinowe)
• 1 dojrzałe awokado
• 1/2 ogórka zielonego
• 20 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 15 dag twarożku
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 cytryna
• Pieprz, chili i sól dla smaku


Przygotowanie:
Pomidory umyj, odetnij ich górną część, usuń miąższ. Wnętrze osusz papierowym ręcznikiem i oprósz pieprzem. Obierz ogórka i cebulę, dodaj połówki włoskich orzechów i wszystko drobno posiekaj. Awokado umyj, obierz ze skórki, a miąższ rozdrobnij widelcem. Jedną sparzoną połówkę cytryny, razem ze skórką, pokrój na małe cząstki. Do twarożku dodaj ogórek, cebulę, awokado, orzechy, sok z cytryny, przypraw pieprzem, chili i dokładnie wymieszaj. Masą napełnij wydrążone pomidory. Doskonale pasują z bagietką z oliwą i rozmarynem.

 

/źródło - /


 

Poprawiony: niedziela, 25 stycznia 2015 14:40