By odjąć cerze lat |
Wpisany przez S.Z |
środa, 01 października 2014 10:35 |
By odjąć cerze lat Z wiekiem nasza skóra staje się sucha i traci swoją elastyczność, coraz częściej możemy też dostrzec na niej liczne zmarszczki i plamy barwnikowe. Najczęściej pierwsze oznaki starzenia skóry zauważyć można na naszej twarzy, szyi i dekolcie. Jednak dzięki odpowiednio dobranej codziennej pielęgnacji, diecie oraz specjalistycznym zabiegom kosmetycznym jesteśmy w stanie opóźnić procesy starzenia oraz przywrócić skórze blask.
Według specjalistów pomiędzy 25 a 30 rokiem życia u większości ludzi procesy dojrzewania kolagenu zaczynają zwalniać. Nasza skóra traci swą elastyczność, a my możemy zaobserwować na niej pierwsze oznaki upływającego czasu. Opadający kontur twarzy, zwiotczała skóra i zmarszczki – to te mankamenty urody, które Polki poprawiają najchętniej. Z pomocą nadciąga nowoczesna kosmetologia, która dostarcza nam coraz więcej innowacyjnych rozwiązań odejmujących lat. W czym tkwi problem Skóra właściwa zbudowana jest z tkanki łącznej, w której skład wchodzą głównie włókna kolagenowe, retikulinowe oraz włókna sprężyste. Z wiekiem niestety zmniejsza się biologiczna aktywność komórek organizmu i spowalnianiu ulegają procesy ich regeneracji. – Najczęściej pacjentki skarżą się na to, że ich skóra straciła swoją sprężystość i rozciągliwość, stała się sucha i mało odżywiona – mówi Agnieszka Kowalczyk, kosmetolog w Klinice Urody Mona Lisa. – Dzieje się tak, ponieważ około trzydziestego roku życia włókna elastyny i kolagenu ulegają osłabieniu, a co za tym idzie zanikają gruczoły łojowe i potowe. Skóra staje się sucha, zwiotczała i pojawiają się widoczne zmarszczki – dodaje. Przez żołądek do młodszej cery Dla utrzymania skóry w dobrej kondycji, po pierwsze warto zwrócić uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Witaminy i składniki mineralne mają nie tylko znaczenie odżywcze dla skóry, ale również pomagają zatrzymać czas. W diecie służącej naszej urodzie nie powinno zabraknąć produktów zbożowych, – bogatych w cynk, siarkę i krzem – takich jak płatki owsiane, różnego rodzaju kasze czy otręby. Dobrze jest także spożywać dużą ilość surowych owoców i warzyw, które są źródłem niezbędnych witamin. Cennymi warzywami są przede wszystkim brokuły – będące źródłem witaminy C, beta-karotenu i błonnika – a także pomidory bogate w likopen, czyli jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. – W trosce o nasza skórę, musimy pamiętać o najtańszym i najważniejszym kosmetyku, jakim jest woda. Jej działanie spowoduje, że cera będzie odpowiednio nawilżona, świeża i pełna blasku – mówi Agnieszka Kowalczyk, kosmetolog w Klinice Urody Mona Lisa. Nowoczesne metody zatrzymujące czas Poprzez zdrową dietę, a także za pomocą codziennej kosmetyki i klasycznych zabiegów nie jesteśmy w stanie dostarczyć skórze odpowiednich składników odżywczych. Dlatego, aby wesprzeć efekty diety i zdrowego trybu życia warto skorzystać z profesjonalnej pomocy i nowoczesnych rozwiązań proponowanych przez naukowców i kosmetologów. – Najnowocześniejszą, nieinwazyjną metodą odmładzania skóry jest mezoterapia bezigłowa. W swoim działaniu wykorzystuje ona zjawisko elektroporacji i polega na użyciu specjalnej fali elektromagnetycznej występującej w postaci impulsów – mówi Agnieszka Kowalczyk. – Fala dociera w głąb naszej skóry, a poprzez błonę komórkową przenika do wnętrza komórek, dzięki temu terapia jest bardzo efektywna – dodaje. Równocześnie w trakcie zabiegu wykonywana jest elektrostymulacja mięśni twarzy, skutkująca natychmiastowy efekt liftingu. – Mezoterapia bezigłowa pozwala odmłodzić cerę, zrewitalizować ją, dodać jej energii oraz niezbędnego nawilżenia. Dodatkowo pomaga ona rozjaśnić plamy, spłycić zmarszczki, a także dokonać liftingu twarzy – wyjaśnia Agnieszka Kowalczyk, kosmetolog w Klinice Urody Mona Lisa. – Podczas zabiegu wykorzystywane są wysokoskoncentrowane serum, wolne od parabenów, PEG, alkoholów i olejów mineralnych, w tej chwili do wyboru mamy ich aż rodzajów – dodaje.
/źródło - /
|
Poprawiony: środa, 01 października 2014 10:44 |