Gdy zaskoczą Cię goście... |
Wpisany przez d'aucy |
niedziela, 15 listopada 2009 15:03 |
Gdy zaskoczą Cię goście… Proste dania z fasolką szparagową extra fine d’aucy Niezapowiedziana wizyta znajomych to wielki test na kulinarną pomysłowość gospodarza. Z super cienką fasolką szparagową d’aucy wystarczy zaledwie kilka chwil, by przygotować pyszne potrawy.
Na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości, warto wcześniej zadbać o odpowiednie zapasy w naszej kuchni. Dzięki temu unikniemy zakłopotania związanego z brakiem poczęstunku. W domowej spiżarni nie powinno zabraknąć produktów o długim terminie przydatności, takich jak warzywa w puszkach, na bazie których szybko przygotujemy smaczne sałatki czy zapiekanki. Niezastąpionym produktem w kuchni jest super cienka fasolka szparagowa extra fine d’aucy z serii Francuskie smaki. Fasolka extra fine d’aucy jest tak słodka, krucha i delikatna, że doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska tuż po wyjęciu z puszki. Fasolka extra fine d’aucy pozwala także na łatwe przyrządzenie lekkich, a jednocześnie wyrafinowanych potraw, które zachwycą nawet największych smakoszy. Wystarczy dodać do niej np. pomidory, kawałki szynki, parmezan lub inne ulubione składniki, a otrzymamy pożywne sałatki. Fasolkę d’aucy można podawać także na ciepło, np. zapiekaną z żółtym serem. Stanowi ona również pyszny dodatek do dań głównych – może być podawana np. z odrobiną zrumienionej na maśle tartej bułki. Obok doskonałego smaku, fasolka szparagowa posiada także wiele walorów zdrowotnych. Zawarte w niej składniki odżywcze, takie jak białko oraz błonnik poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i regulują proces przemiany materii. Oprócz fasolki szparagowej extra fine w ofercie d'aucy Francuskie smaki znajdziemy także dwie inne kompozycje: fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz fasolkę szparagowę extra fine z marchewką. Wszystkie trzy produkty oferowane są w 400 g puszkach w następujących cenach: fasolka szparagowa extra fine – ok. 3.60 zł, fasolka szparagowa żółta i zielona Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, aby przywitać gości smaczną, ciepłą, rozpływającą się w ustach przekąską w postaci „Serowej zapiekanki z fasolką szparagową”.
Składniki:
· Fasolka szparagowa extra fine d’aucy – 800 g (2 puszki) · Mąka – 350 g · Mleko – 500 ml · Ser żółty – 400 g · Żółtka – 2 sztuki · Masło – 60 g · Sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku · Bazylia do dekoracji
Czas przygotowania: ok. 10 minut + 15 minut zapiekania
Sposób przygotowania: Do rozpuszczonego w garnku masła dodaj mąkę i wciąż mieszając, dolej mleko. Podgrzewając na małym ogniu, dodaj żółtka i poczekaj aż całość zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Do tak przygotowanego sosu dodaj starty ser. Podgrzej fasolkę szparagową extra fine d’aucy w garnku, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem i włóż do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia przykryj potrawę kilkoma plastrami żółtego sera nadając jej ozdobny wygląd. Po wyłożeniu na talerze, udekoruj listkami świeżej bazylii. Średnia wartość odżywcza 100 g produktu w puszce fasolka szparagowa extra fine d’aucy: Wartość kaloryczna – 20,3 kcal i 86 kJ Białko – 1,6 g Węglowodany – 3,0 g Tłuszcz – 0,2 g
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 21:45 |