Zdrowie zaklęte w ziarnach... Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
sobota, 06 września 2014 07:42

Zdrowie zaklęte w ziarnach – pestki dyni, słonecznik, sezam i siemię lniane marki KRESTO

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Warto przygotować organizm na nadchodzącą zmianę aury.
W pierwszej kolejności powinniśmy zmodyfikować nieco nawyki żywieniowe – bliżej przyjrzeć się temu, co jemy, dodać do codziennego jadłospisu wartościowe produkty. Marka KRESTO proponuje nam zdrowe i bogate w witaminy oraz mikroelementy pestki dyni, słonecznik, a także siemię lniane i sezam.

W jaki sposób zmienić jadłospis, aby stał się źródłem zróżnicowanych i wartościowych elementów odżywczych? Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z niezdrowych, tuczących przekąsek, które nic pożytecznego nie dają naszemu organizmowi, o nadprogramowych kaloriach nie wspominając. Lepiej zastąpić je zdrowymi alternatywnymi produktami, które – nie dość, że są smaczne – są źródłem szeregu cennych witamin i mikroelementów.

 
Słonecznik czy dynia?


Rolę pysznej przekąski z powodzeniem pełnić mogą pestki dyni lub słonecznika. Możemy je przegryzać podczas oglądania filmu, czytania książki czy spaceru. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do dań – musli, zup, sałatek, sosów, potraw na ciepło – podnosząc nie tylko ich walory smakowe, ale także wartości odżywcze, nadając przy tym całej kompozycji egzotycznego, oryginalnego charakteru. Pestki słonecznika, np. marki KRESTO, są doskonałym źródłem białka, witamin, zdrowych tłuszczów. Wśród nich wymienić można m.in.: witaminę E i B1, magnez, selen, mangan, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor. Ich spożywanie zalecane jest osobom, które zwracają szczególną uwagę na poziom cholesterolu we krwi, kondycję serca i układu krążenia, a także dbają o wygląd włosów, skóry i paznokci. Pestki dyni natomiast słyną z tego, że są naturalnym przeciwutleniaczem. Wszystko to dzięki zawartości ważnych witamin z grupy B, które wspierają mechanizmy obronne komórek, a dodatkowo wspomagają działanie układu nerwowego, regulują pracę serca, ciśnienie. Pestki dyni zawierają również sporo witaminy E, B3, magnezu, fosforu, manganu i cynku, który dobrze wpływa na cerę i przyspiesza gojenie ran. Co ważne – pestki posiadają również kombinację zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fitosteroli odpowiadających za zapobieganie miażdżycy.


Odżywcza bomba

Obok pestek słonecznika i dyni warto wzbogacić codzienną dietę także poprzez dodawanie do potraw ziaren sezamu, np. marki KRESTO. Stanowi on wyjątkowo bogate źródło wapnia, który wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności na stan kości oraz zębów. Sezam dostarcza organizmowi także sporą dawkę białka, magnezu, cynku. To też źródło wielu wartościowych i istotnych dla nas witamin, m.in.: E, czyli tzw. witaminę młodości, A, która odpowiada za nasz wzrok, witaminy z grupy B. Dzięki zawartości fitosteroli sezam pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, lecytyna natomiast odpowiada za naszą sprawność umysłową. Dodatkowo ziarna zawierają sezamol i sezamolinę, które są naturalnymi przeciwutleniaczami spowalniającymi procesy starzenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Ziarna sezamu mogą stanowić smaczną i zdrową ozdobę surówek, kanapek czy zup, dobrze współgrają z potrawami z makaronu czy ryżu, świetnie sprawdzą się jako panierka ryb czy kotletów. Chcąc uzupełnić dietę o potrawy zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe warto sięgnąć po siemię lniane. Nasiona lnu, bo to ich potoczna nazwa, zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega-3 – ich zawartość jest porównywalna do tej w rybach. Siemię lniane to również dobre źródło błonnika pokarmowego, a także witaminy B1, wapnia, białka, magnezu, żelaza, manganu, fosforu, fitoskładników i flawonoidów. Przypisuje mu się działanie przeciwbakteryjne i osłaniające, chroni przed chorobą wieńcową i zawałem, obniża poziom złego cholesterolu, wykazuje również delikatne działanie przeczyszczające.
Pestki dyni, słonecznika, siemię lniane oraz sezam marki KRESTO to doskonałe dodatki do dań, jak również codzienne przekąski. Ich bogate wartości odżywcze pozytywnie wpływają na nasze zdrowie oraz funkcjonowanie całego organizmu. Warto urozmaicić o nie swoją dietę nie tylko ze względu na zawarte w nich witaminy i mikroelementy, ale także z uwagi na wyjątkowe walory smakowe.

Bakalie marki KRESTO:

Pestki dyni:
Masa netto: 100 g
Cena brutto: 3,59 zł
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 6,59 zł
Masa netto: 500 g
Cena brutto: 12,99 zł

Słonecznik łuskany:
Masa netto: 100 g
Cena brutto: 1,79 zł
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 2,99 zł
Masa netto: 500 g
Cena brutto: 6,59 zł
Masa netto:: 1000 g
Cena brutto: 11,99 zł

Sezam:
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 4,99 zł
Masa netto: 500 g
Cena brutto: 9,99 zł

Siemię lniane:
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 1,99 zł
Masa netto: 500 g
Cena brutto: 3,99 zł

 


Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard ( IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl

 

 

/źródło - FlyPR/