Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
piątek, 13 czerwca 2014 09:41

Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami


Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to interesująca alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak i dla każdego, kto jest otwarty na kulinarne wyzwania.

Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną wspaniałą mieszanką suszonych pomidorów i tuńczyka. Farsz jest wilgotny, lekki, a jego połączenie z liśćmi kapusty włoskiej okazuje się strzałem w dziesiątkę. Danie polecane dla wszystkich, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni lub szukają nowych inspiracji dla tradycyjnych potraw. Oto przepis na zaskakujące i niezwykle smaczne Gołąbki w śródziemnomorskim stylu Callipo:

 


Składniki dla 4 osób:
**2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g,

**6 liści kapusty włoskiej,

**180 g ryżu,

**6 suszonych pomidorów Ponti,

**200 ml sosu beszamelowego,

**sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania: Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe! Smacznego!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl  oraz na  facebook.com/kuchnia.wloska

 

/źródło -    /

 

 

Poprawiony: piątek, 13 czerwca 2014 09:50