Królik w occie balsamicznym - wyśmienite danie nie tylko na święta ! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 16 kwietnia 2014 13:39

Królik w occie balsamicznym – wyśmienite danie nie tylko na święta!


Specjały z królika uważane są nie tylko za jedne z najdelikatniejszych, lecz także najwartościowszych potraw mięsnych. Królik ma doskonałe wartości odżywcze, prawie nie zawiera tłuszczu, a do tego jest lekkostrawny i zwyczajnie pyszny.

W kuchni polskiej królik kojarzy się z wielkanocnym obiadem, warto jednak sięgać po niego częściej niż raz w roku i spróbować w nieco innym entourage'u niż sos śmietanowy na przykład w occie balsamicznym. Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki.

 

Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:


• 1,2 kg królika (poporcjowanego)
• 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
• 20 g masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
• ząbek czosnku
• garść posiekanej natki pietruszki
• 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
• sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!
Więcej inspirujących przepisów prosto znajdziesz na: www.indexfood.pl  oraz na facebook.com/kuchnia.wloska    

 

/źródło - /


Poprawiony: środa, 16 kwietnia 2014 13:49