Królik w occie balsamicznym - wyśmienite danie nie tylko na święta ! |
Wpisany przez S.Z |
środa, 16 kwietnia 2014 13:39 |
Królik w occie balsamicznym – wyśmienite danie nie tylko na święta!
W kuchni polskiej królik kojarzy się z wielkanocnym obiadem, warto jednak sięgać po niego częściej niż raz w roku i spróbować w nieco innym entourage'u niż sos śmietanowy na przykład w occie balsamicznym. Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki.
Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:
Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!
/źródło - / |
Poprawiony: środa, 16 kwietnia 2014 13:49 |