Aromat świeżych ziół przez cały rok? To możliwe - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
wtorek, 11 marca 2014 12:05

Aromat świeżych ziół przez cały rok w twojej kuchni? To możliwe! - przepisy


Idealna kuchnia, w której delikatne zioła, takie jak pietruszka czy koperek, nie tracą swojej świeżości, aromatu, witamin, nie wysychają i są zawsze pod ręką, gdy chcemy ich użyć? Teraz, dzięki nowej kategorii w ofercie FRoSTY – ziołom mrożonym − to możliwe!

FRoSTA wprowadza do sprzedaży mrożoną Pietruszkę, Bazylię, Koperek i Mieszankę 8 ziół, które wzbogacą smak każdego dania, zarówno na zimno, jak i na ciepło − sosów, marynat, zup, sałatek i surówek, czy kanapek. Siekane i mrożone tuż po zbiorach zachowują świeżość oraz wyjątkowy aromat, którym można cieszyć się o każdej porze roku. Zioła dostępne są w kartonikach pojemności 75 g, dla których z łatwością znajdzie się miejsce w każdej zamrażarce. Świeża bazylia, pietruszka, koperek oraz zioła z mieszanki FRoSTY pochodzą z precyzyjnie dobranych pól i regionów uprawnych, od regularnie kontrolowanych gospodarstw. Dzięki zamrożeniu, zachowują wysoką jakość i swoje wyjątkowe właściwości na dłużej.

       

Pietruszka to klasyczny, niezbędny w polskiej kuchni dodatek do zup, sałatek, warzyw, sosów na ciepło i zimno. Przygotowanie potraw o tradycyjnym, domowym smaku jest teraz dużo łatwiejsze − wystarczy dodać mrożoną, siekaną natkę pietruszki FRoSTY. Szczególnie polecana jest do rosołu. Koperek doskonale komponuje się z innymi składnikami, wzbogacając smak zup i sosów. Jego aromat budzi skojarzenia z wiosną, świeżymi warzywami. Posypane nim ziemniaki smakują wyśmienicie. Koperek nadaje niepowtarzany wyraz daniom, a jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że zawsze warto mieć zamrożoną porcję tego zioła w zasięgu ręki.

Mieszanka 8 ziół to oryginalna kompozycja FRoSTY, która wzbogaci smak zup, sosów i marynat. W jej składzie znajdziemy pietruszkę, szczaw, rzeżuchę, szczypior, siekane ząbki czosnku oraz mniej znane, ale równie aromatyczne zioła, takie jak krwiściąg mniejszy, trybula ogrodowa i ogórecznik lekarski, które mają szerokie zastosowanie kulinarne. Ostatnia z ziołowych propozycji FRoSTY to Bazylia, bez której trudno wyobrazić sobie wyśmienite dania kuchni włoskiej. Makarony, sałatki i sosy (np. pesto) nabierają wyjątkowego smaku i prawdziwie włoskiego charakteru dzięki posiekanej bazylii. Mrożona bazylia zachowuje więcej naturalnego aromatu i smaku niż suszona. Posiekane, zamrożone listki bazylii doskonale nadają się do przygotowania sosu pesto, czy udekorowania domowej włoskiej pizzy.

Dodatek bazylii nada niepowtarzalny smak i aromat także rozgrzewającej zupie kremowi z pomidorów. Wystarczy zapas świeżo siekanej, zamrożonej bazylii FRoSTY, która jest wygodna w użyciu (ziół nie trzeba rozmrażać, dodajemy je zamrożone do gotowanej potrawy) i zawsze pod ręką. FRoSTA poleca sprawdzony przepis:

Składniki:
1 opakowanie Warzyw na patelnię czerwonych FRoSTA
1,5 l bulionu warzywnego
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
3 łyżki gęstej śmietany
kilka plastrów sera mozzarella
1 ząbek czosnku
Bazylia mrożona FRoSTA
Sól

Sposób przygotowania:
Do wrzącego bulionu dodaj zamrożone warzywa i koncentrat. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 12 minut. Dopraw solą, Bazylią i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksuj, dodając 3 łyżki śmietany. Przed podaniem ozdób plasterkiem mozzarelli. Pomidorową zupę krem polecamy podawać z grzankami.

Mrożonych ziół FRoSTY możemy użyć także w daniach na zimno, takich jak kolorowa sałatka warzywna:
Składniki:
1 opakowanie Warzyw na patelnię zielonych FRoSTY
3 pomidory
1 mała sałata
1 papryka czerwona
natka pietruszki FRoSTA
oregano
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Zielone warzywa przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu i wystudź. Pokrojone w kostkę pomidory i paprykę wymieszaj z warzywami. Dodaj rozdrobnioną sałatę i mrożoną posiekaną pietruszkę. Wszystko razem wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i oregano. Do sałatki możesz też dodać oliwki. Smacznego!

Więcej informacji na temat produktów FRoSTY, a także inne inspirujące przepisy można znaleźć na stronach www.frosta.pl oraz www.facebook.com/frosta.polska .

Zioła mrożone FRoSTA – Bazylia, Pietruszka, Koperek i Mieszanka 8 ziół − dostępne są w sprzedaży od marca br. w cenie 3 zł/75 g.

Zgodnie z polityką firmy 100% naturalnego smaku! żaden z produktów nie zawiera wzmacniaczy smaku (m.in. glutaminianu sodu), barwników, aromatów, tłuszczów utwardzonych ani skrobi modyfikowanej chemicznie.


Informacje o firmie:
FRoSTA to znana marka żywności mrożonej, obecna na polskim rynku od 1998 roku. W ofercie firmy znajdują się produkty z ryb, mieszanki warzywne oraz dania gotowe i produkty z kurczaka. W 2011 roku firma wprowadziła politykę 100% naturalnego smaku usuwając jako pierwsza firma w Polsce jednocześnie ze wszystkich swoich produktów dodatki do żywności: barwniki, aromaty i wzmacniacze smaku. Firma FRoSTA tworzy swoje produkty z myślą o potrzebach swoich konsumentów, dbając o wysoką jakość i starając się najlepiej sprostać hasłu FRoSTA. Smaczna i prosta.

/źródło - JBcomm PR/