Roladki z tuńczykiem i kozim serem - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 26 lutego 2014 12:28

Roladki z tuńczykiem i kozim serem


W krajach południowej Europy w spotkania towarzyskie nierozerwalnie wpisane są uczty kulinarne. Nierzadko są one głównym punktem popołudnia czy wieczoru – dla Włochów czy Hiszpanów związek pomiędzy jedzeniem a relacjami międzyludzkimi jest niezwykle silny, a kuchnia nierzadko służy jako narzędzie do wyrażania uczuć.

Co wyrażać może nasza dzisiejsza propozycja? Z pewnością jest subtelna, przepięknie wygląda i cudnie smakuje – serwując taką przystawkę bliskim możemy być pewni, że nasze starania zostaną docenione. Spróbujcie!


Składniki dla 4 osób:


*2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g,

*200 g dyni,

*300 g miękkiego sera koziego,

*oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,

*sól i pieprz do smaku,

*pęczek zielonej pietruszki


Sposób przygotowania:
Wytnij cienkie plastry z dyni, dopraw solą i pieprzem i obsmaż z dwóch stron na oliwie z oliwek. Przestudzone płaty dyni posmaruj miękim kozim serem i ułóż odsączone kawałki tuńczyka. Zwiń bardzo ściśle roladki ( możesz użyć folii spożywczej lub maty do sushi). Gotowe roladki obtocz w drobno posiekanej natce pietruszki i podawaj jako przekąskę/przystawkę. Smacznego!


Więcej inspirujących produktów i sprawdzonych przepisów znajdziesz na www.indexfood.pl  oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska 

/źródło - /