Roladki z tuńczykiem i kozim serem
W krajach południowej Europy w spotkania towarzyskie nierozerwalnie wpisane są uczty kulinarne. Nierzadko są one głównym punktem popołudnia czy wieczoru – dla Włochów czy Hiszpanów związek pomiędzy jedzeniem a relacjami międzyludzkimi jest niezwykle silny, a kuchnia nierzadko służy jako narzędzie do wyrażania uczuć.
Co wyrażać może nasza dzisiejsza propozycja? Z pewnością jest subtelna, przepięknie wygląda i cudnie smakuje – serwując taką przystawkę bliskim możemy być pewni, że nasze starania zostaną docenione. Spróbujcie!
Składniki dla 4 osób:
*2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g,
*200 g dyni,
*300 g miękkiego sera koziego,
*oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
*sól i pieprz do smaku,
*pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania: Wytnij cienkie plastry z dyni, dopraw solą i pieprzem i obsmaż z dwóch stron na oliwie z oliwek. Przestudzone płaty dyni posmaruj miękim kozim serem i ułóż odsączone kawałki tuńczyka. Zwiń bardzo ściśle roladki ( możesz użyć folii spożywczej lub maty do sushi). Gotowe roladki obtocz w drobno posiekanej natce pietruszki i podawaj jako przekąskę/przystawkę. Smacznego!
Więcej inspirujących produktów i sprawdzonych przepisów znajdziesz na www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źródło - / |