Ciasto drożdżowe, wersja II - przepis Drukuj Email
Wpisany przez Jadwiga Kozłowska - Góra   
niedziela, 16 lutego 2014 16:07

Ciasto drożdżowe

Nie tak dawno, na 1 stronie było pyatnie o to jak się robi drożdżowe ciasto. Podaję trochę inny przepis, niż ten opublikowany jako pierwszy. Polecam - Smacznego!

Produkty

6 jajek
1 kostka drożdży-12dkg
1 kostka margaryny
1, 5 szkl. mleka
1, 5 szkl. cukru
1kg mąki
"Szczypta" soli i "zapach" (najlepiej rumowy)

Do miski wbić całe jaja, wkruszyć drożdży i wsypać cukier - wymieszać. W rondelku rozpuścić margarynę, jak się rozpuści dolać mleko. Powstałą miksturę dodać do masy z jajek, drożdży i cukru - zamieszać i zostawić na co najmniej 4 godziny. Niech "rośnie". Potem dosypać mąkę, żeby mąka "weszła" i do blaszki (którą dobrze wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto można posypać kruszonką lub posmarować roztrzepanym jajkiem, co by sie błyszczało. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec do zarumienienia się ciasta ok 45 minut (czasem trochę dłużej)

Kruszonkę robimy zagniatając zimną (ale nie zmrożoną na "kamień") margarynę (lepiej masło) z mąką i cukrem (wskazany cukier puder, ale nie koniecznie). Najlepiej robić to widelcem, aż powstaną jednolite gródki. Gródkami tymi posypać ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Cały ten przepis można dowolnie zmodyfikować dodając do ciasta bakalii typu rodzynki namoczone uprzednio w brandy, orzechy włoskie czy kandyzowana skórka z pomarańczy. Pełna swoboda. Efekt murowany.

Jadwiga Kozłowska - Góra z Rypina

Od redakcji: Jak widzicie na zdjęcich, tak zrobiłem, z rodzynkami namoczonymi w Whisky i skórką pomarańczową, kandyzowaną. Wyszło. Pycha.


Poprawiony: niedziela, 16 lutego 2014 16:31