Wołowina w sosie balsamicznym z domowymi chipsami Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 21 stycznia 2014 12:25

Nie tylko na przystawkę - Wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami


Ocet balsamiczny należy do tej kategorii sosów, które niespodziewanie dobrze smakują z wieloma całkowicie różnymi produktami. Jednak jego zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak szczególnie wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem.

Oto szybki przepis na chrupką, aromatyczną wołowinę z domowymi chipsami – propozycja robiąca wrażenie - doskonała na obiad i na kolację.


Składniki dla 4 osób:

*400 g polędwicy wołowej,

*100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych),

*60 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti,

*oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,

*2 ziemniaki,

*1 ząbek czosnku,

*sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę). Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti. Dopraw je solą i pieprzem. Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby. Przesmaż wszystko. Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj całość chipsami i octem balsamicznym. Możesz podawać z sałatką caprese. Więcej inspirujących przepisów rodem ze słonecznej Italii znajdziesz na www.indexfood.pl  Smacznego!

 

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 21 stycznia 2014 12:33