Jak zaplanować świąteczne wypieki?
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 19 grudnia 2013 13:40

Jak zaplanować świąteczne wypieki?


Jeśli jeszcze w Waszej kuchni nie pachnie ciastami, to najwyższa pora aby aromat bakalii, miodu, piernika i aromatycznego maku unosił się już w domach. Podpowiadamy Wam jak w kilku prostych krokach można stworzyć harmonogram świątecznych wypieków, tak aby bez zbędnego pośpiechu zdążyć uporać się ze wszystkimi ciastami.

• Pierniki na 7-5 dni przed świętami
Tydzień czy pięć dni do świąt, to bardzo dobry czas na upieczenie tego ciasta. Świetnie się przechowa i będzie smakował wybornie w Boże Narodzenie. Pierniczki na choinkę również mogą już czekać gotowe – więc w tym tygodniu popołudnia i wieczory warto spędzić na zabawie w pieczenie ozdób choinkowych. Warto jednak pamiętać , że dekoracja nie zniesie już tak dobrze upływu czasu, dlatego gotowe ciasteczka polukrujmy dzień przed ubieraniem drzewka.
• Keks na 5-3 dni przed świętami
Keks to kolejne ciasto, które może poczekać nawet kilka dnia na podanie. Jeśli planujemy keks w świątecznym menu -możemy przygotować go już w najbliższy weekend. Głównym składnikiem są tu oczywiście bakalie – kupujmy te sprawdzone i paczkowane, ich jakość jest gwarantem sukcesu świątecznego keksu, więc nie ryzykujmy i wybierajmy sprawdzonych producentów np. : Bakalland.
• Makowiec na 3-2 dni przed świętami
Trzy dni przed wigilią można przygotować również makowiec . Ten na drożdżowym cieście zawinięty w folię i trzymany w chłodnym miejscu przechowa się bardzo dobrze pod warunkiem że nie polejemy go lukrem. Tę czynność można wykonać np. : w wigilijny poranek wraz z dekorowaniem pierniczków.
• Biszkopty na 2-1 dzień przed świętami
Jeśli na świątecznym stole planujemy ciasta biszkoptowe przekładane kremem czy wykwintne torty, to ich bazę czyli biszkopt możemy upiec na dwa dni przed wigilią. Dzień przed podaniem przygotujmy krem, a efekt końcowy będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami.
• Sernik na 1 dzień przed świętami
W świątecznej kompozycji ciast i smaków – sernik jest tym składnikiem, który smakuje najlepiej przygotowany dosyć późno czyli najlepiej dzień przed podaniem. Jako, że w Wigilię nie ma tradycji jedzenia ciast, sernik można przygotować właśnie tego dnia, żeby był idealny do podania w pierwszy dzień świąt.

Do świąt zostało jeszcze kilka dni i aby nie powtarzać scenariusza pośpiechu i przedświątecznej nerwowej atmosfery warto już dzisiejsze popołudnie lub wieczór spędzić na kulinarnych przygotowaniach. Ciasta pieczone z dużym dodatkiem spokoju i wolnego czasu smakują lepiej, a my zyskujemy kilka godzin dla siebie właśnie te dni kiedy najbardziej ich potrzebujemy czyli tuż przed rozpoczęciem cudownego świątecznego czasu.

 

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 23:02