Leniwe z puree jabłkowo - cynamonowym Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 23 listopada 2013 16:35

Kluski leniwe z puree jabłkowo – cynamonowym

Kluski leniwe, pierogi leniwe, leniwce... któż ich nie zna? Polane śmietanką lub roztopionym masłem i posypane cukrem stanowią smakowite wspomnienie dzieciństwa.

Biały twaróg w połączeniu z ziemniakami tworzy kompozycję zarówno smaczną, jak i pożywną. Kluski leniwe idealnie sprawdzają się zarówno jako słodki obiad, jak i ciepła kolacja. Delikatność ich smaku sprawia, że poza tradycyjnym cukrem i masełkiem można podawać je w towarzystwie wielu dodatków – począwszy od sosów owocowych i czekoladowych aż po wykwintne polewy, które uczynią z tego tradycyjnego dania prawdziwy przysmak. Doskonałym pomysłem na wspaniałą przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z puree jabłkowo – cynamonowym.

Kluski leniwe z puree jabłkowo – cynamonowym

Składniki:

*1 opakowanie Klusek leniwych z serem Jawo


 Puree:

*5 szt. jabłek,

*cynamon do smaku,

*cukier do smaku, 

*50 g masła,

*pół szklanki wody.

Przygotowanie puree:

Jabłka obrać i rozdrobnić. Następnie podsmażyć na maśle z cukrem. Pod koniec smażenia dodać cynamon i wodę, dusić około 10 min. Do gotowego sosu wrzucić cząstki świeżych jabłek. Tak przygotowane puree dodać do ugotowanych klusek i podawać, gdy są jeszcze ciepłe. Potrawę udekorować można różyczkami goździków oraz cząstkami orzechów włoskich. Delikatne ciasto klusek leniwych będzie idealnie komponowało się z aksamitnym jabłkowym musem, a cząstki świeżych owoców dodadzą całości charakteru i orzeźwiającego aromatu. Świetna propozycja, szczególnie na chłodne, jesienne popołudnia.

www.jawo.pl

 

/źródło - /

 

ps. Można też "Leniwe" zrobić samemu. To proste jak banan. Moja Babcia robiła ciasto bez ziemniaków. Po prostu twaróg, jajko i mąka. Zmieszane składniki ugnieść, aż zrobi się ciasto niezbyt twarde. Ciasto to formujemy w ruloniki o średnicy ok. 2 cm. Ruloniki te kroimy na odcinki ok. 5-6 cm wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia w słonej wodzie. Gotowe leniwe polewamy przysmażoną na maśle bułeczką tartą i posypujemy cukrem. Pycha. Można też tak jak wyżej z jabłkowym puree:). Nie znaczy to, że nie można do ciasta dodać ugotowanych ziemniaków. Można, ale moja Babcia ich nie stosowała - Zrzędliwy Dziadek Funio

 

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:12