Leniwe z puree jabłkowo - cynamonowym |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 23 listopada 2013 16:35 |
Kluski leniwe z puree jabłkowo – cynamonowym Kluski leniwe, pierogi leniwe, leniwce... któż ich nie zna? Polane śmietanką lub roztopionym masłem i posypane cukrem stanowią smakowite wspomnienie dzieciństwa. Biały twaróg w połączeniu z ziemniakami tworzy kompozycję zarówno smaczną, jak i pożywną. Kluski leniwe idealnie sprawdzają się zarówno jako słodki obiad, jak i ciepła kolacja. Delikatność ich smaku sprawia, że poza tradycyjnym cukrem i masełkiem można podawać je w towarzystwie wielu dodatków – począwszy od sosów owocowych i czekoladowych aż po wykwintne polewy, które uczynią z tego tradycyjnego dania prawdziwy przysmak. Doskonałym pomysłem na wspaniałą przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z puree jabłkowo – cynamonowym. Kluski leniwe z puree jabłkowo – cynamonowym Składniki: *1 opakowanie Klusek leniwych z serem Jawo
*5 szt. jabłek, *cynamon do smaku, *cukier do smaku, *50 g masła, *pół szklanki wody. Przygotowanie puree: Jabłka obrać i rozdrobnić. Następnie podsmażyć na maśle z cukrem. Pod koniec smażenia dodać cynamon i wodę, dusić około 10 min. Do gotowego sosu wrzucić cząstki świeżych jabłek. Tak przygotowane puree dodać do ugotowanych klusek i podawać, gdy są jeszcze ciepłe. Potrawę udekorować można różyczkami goździków oraz cząstkami orzechów włoskich. Delikatne ciasto klusek leniwych będzie idealnie komponowało się z aksamitnym jabłkowym musem, a cząstki świeżych owoców dodadzą całości charakteru i orzeźwiającego aromatu. Świetna propozycja, szczególnie na chłodne, jesienne popołudnia.
/źródło - /
ps. Można też "Leniwe" zrobić samemu. To proste jak banan. Moja Babcia robiła ciasto bez ziemniaków. Po prostu twaróg, jajko i mąka. Zmieszane składniki ugnieść, aż zrobi się ciasto niezbyt twarde. Ciasto to formujemy w ruloniki o średnicy ok. 2 cm. Ruloniki te kroimy na odcinki ok. 5-6 cm wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia w słonej wodzie. Gotowe leniwe polewamy przysmażoną na maśle bułeczką tartą i posypujemy cukrem. Pycha. Można też tak jak wyżej z jabłkowym puree:). Nie znaczy to, że nie można do ciasta dodać ugotowanych ziemniaków. Można, ale moja Babcia ich nie stosowała - Zrzędliwy Dziadek Funio
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:12 |