Nowy wymiar Cydru Lubelskiego Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 12 listopada 2013 17:47

Nowy wymiar Cydru Lubelskiego


– niedaleko pada jabłko od jabłoni

W samym środku sezonu jabłkowego, najmodniejszy lekki napój alkoholowy zaowocował nową butelką Cydru Lubelskiego 330 ml.

 

Cydr Lubelski jest pierwszym polskim cydrem produkowanym na skalę przemysłową. Teraz dostępny jest w litrowej butelce lub jako nowość w małej wersji o pojemności 330 ml z kapslem typu twist-off.
Siła Cydru Lubelskiego tkwi przede wszystkim w smaku jabłek zbieranych w polskich sadach. Aby mógł powstać 1 litr tego napoju, sadownicy muszą zebrać nawet 1,5 kilograma jabłek, dzięki czemu w cydrze tak mocno czuć charakterystyczny, słodko-kwaśny smak owoców. Do jego produkcji używa się świeżo tłoczonego moszczu jabłkowego, wytwarzanego z dojrzałych i aromatycznych owoców, który poddawany jest procesowi naturalnej fermentacji bez dodawania sztucznych barwników, substancji słodzących czy dwutlenku węgla. Cały proces produkcji i butelkowania cydru przebiega na Lubelszczyźnie.

Cydr Lubelski stanowi idealne połączenie naturalnie owocowego smaku i intensywnie orzeźwiającego aromatu. Dzięki temu popularność tego delikatnie musującego napoju
o zawartości jedynie 4,5% alkoholu i niezobowiązującym charakterze nie słabnie. Równie nieformalny, ale lżejszy od piwa, latem był atrakcją pikników i garden party, jesienią doskonale sprawdza się w trakcie domówek i wieczorów spędzanych tylko we dwoje. Co ciekawe, po cydr sięgają zarówno zwolennicy nowoczesnego stylu życia, otwarci na wszelkie nowości, jak i ci, którzy cenią sobie powrót do rdzennie polskich, oryginalnych receptur.
Za granicą cydr, zwłaszcza w Europie Zachodniej, jest jednym z najpopularniejszych trunków. Największą swoją popularność zdobył w Wielkiej Brytanii, gdzie do jego fanów zalicza się między innym księcia Williama, a kultura picia cydrów sięga już czasów starożytności - za pierwszego i największego amatora tego napoju uważa się Juliusza Cezara.

Cydr Lubelski w porównaniu z cydrami importowanymi wyróżnia się bardziej wyrazistym i soczystym smakiem. Pasuje do każdej okazji, pory dnia i roku. W większym gronie najlepszym wyborem będzie butelka o poj. 1 l, natomiast designerska, poręczna wersja o poj. 330 ml, zachęca do zabrania go ze sobą w każde, ulubione miejsce. Ponieważ cydr inspiruje do życia z wyobraźnią i wyczuciem, można go pić solo, z cząstką jabłka albo dodatkiem imbiru i soku z cytryny. Więcej propozycji na ciekawe pomysły podkreślające smak cydru dostępnych jest na profilu Facebook/CydrLubelski.

No to cydr!

Cydr Lubelski
Pojemność: butelka 1 l oraz 330 ml
Sugerowana cena: 9,99 zł/1 l oraz 3,99 zł/330 ml
Producent: Ambra S.A
Facebook/CydrLubelski

 

/źródło - Kuźnia PR/   Polecamy tekst "Cydr z imbirem" zamiszczony na naszej stronie :) - redakcja BP


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 13:29