Wybierz miód najlepszy dla siebie |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 13 sierpnia 2009 15:01 |
Wybierz miód najlepszy dla siebie
Warto go mieć w spiżarni nawet jeśli ktoś nie lubi jeść miodu, gdyż ma on właściwości lecznicze: działa antybakteryjnie, wzmacnia, a gdy już złapiemy katar i kaszel pomaga zwalczać je. Podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Pamiętajmy jednak o trzech rzeczach:
1. Aby miód podziałał na nasz organizm powinniśmy go jeść codziennie, przynajmniej po jednej łyżeczce. Warto taką kurację zacząć w jesieni, aby w zdrowiu przetrwać zimę. 2. Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości lecznicze. 3. Miód miodowi nie jest równy. Pszczoły sporządzają go z pyłku zbieranego na różnych roślinach, dlatego też miody różnią się kolorem, smakiem i działaniem na ludzki organizm. Mamy więc następujące gatunki miodu: ☼ akacjowy – pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, łagodzi nad kwasowość. ☼ gryczany – zawiera żelazo, leczy zatem anemię, wzmacnia, podnosi odporność. ☼ lipowy – uspokaja, pomaga zasnąć. Łyżka miodu lipowego rozpuszczonego w szklance letniej wody wypita wieczorem może sprowadzić spokojny sen. ☼ rzepakowy – dla babć najlepszy, gdyż „przeczyszcza” drogi żółciowe i zwalcza miażdżycę. ☼ spadziowy – specjalista do walki z katarem i kaszlem, zapobiega chorobom układu oddechowego. ☼ wielokwiatowy – jest najbardziej uniwersalny, co jednak oznacza, że na żadną dolegliwość nie działa specjalnie intensywnie. Podnosi odporność, wzmacnia serce. ☼ wrzosowy – ma konsystencję galaretki, dobry dla osób mających kłopoty z drogami moczowymi i prostatą.
Ziołomiody
Łączą właściwości miodu i ziół, które do niego zostały dodane. Są zatem gotowymi ziółkami, bez kłopotu z zaparzaniem ich, z dodatkiem miodu. Zażywamy je jak syropy lecznicze, dwa lub trzy razy dziennie po łyżeczce lub jadamy jak miody np. z chlebem i masłem, z twarożkiem, z ciastem itp… ☼ głogowy – wzmacnia serce w ten sposób, że zapobiega chorobom serca i wspiera kuracje farmakologiczne zalecane przez kardiologa. ☼ nagietkowy – doskonale radzi sobie z wszelkimi stanami zapalnymi. Przywraca siły osobom po usunięciu nowotworów. ☼ pokrzywowy – wzmacnia naczynia krwionośne i serce, działa moczopędnie, pomaga zatem w przypadku obrzęków np. nóg. Zwalcza reumatyzm, ułatwia trawienie, obniża poziom cukru, słowem jest najzdrowszym deserem dla każdej babci. ☼ rumiankowy – dla wnuczków gdyż łagodzi bolesne ząbkowanie i kolkę jelitową. Dzieci lubią jego łagodny smak. ☼ sosnowy – szczególnie dba o nasz układ oddechowy, ale uwaga: gdy mamy kaszel, chrypkę lub katar trzeba wziąć łyżeczkę miodu sosnowego do ust i trzymać w buzi jak najdłużej, bez przełykania. Pod wpływem temperatury z ziołomiodu zaczną ulatniać się sosnowe olejki eteryczne. Okadzą one nasze górne drogi oddechowe, zabijając bakterie chorobotwórcze.
Mikstury miodowe Na wzmocnienie – wieczorem w szklance letniej wody rozpuścić łyżkę miodu (wielokwiatowy lub lipowy pół na pół z gryczanym) odstawić na noc, rano wypić na czczo, bez podgrzewania. Na uporczywy kaszel – do słoja wlać ćwierć kilograma miodu wielokwiatowego lub spadziowego. Słój wstawić do garnka z gorącą wodą (50 stopni C.) ogrzewać aż się miód rozpuści (jeśli był scukrzony) i zrzednie. Do ciepłego miodu dodać stale mieszając: 50 g. sproszkowanego siemienia lnianego, 10 g. anyżku. 10 g. sproszkowanego imbiru. Zażywać trzy razy dziennie po łyżeczce. Na serce – ćwierć kilograma cytryn ze skórką (skórkę dokładnie wcześniej umyć) zmieszać z taką samą ilością miodu wielokwiatowego, głogowego lub akacjowego. Dodać kieliszek rumu lub wódki. Wymieszać. Zażywać codziennie po obiedzie i po kolacji po jednej łyżeczce.
|
Poprawiony: poniedziałek, 06 stycznia 2014 20:00 |