Jesienne przepisy na gruszki i czosnek marynowane oraz na śliwki z czosnkiem.
Gruszki marynowane, śliwki z czosnkiem oraz czosnek marynowany. Nasza czytelniczka z Rypina, Jadwiga Kozłowska - Góra przysłała nam te kilka jesiennych przepisów wraz ze zdjęciami. Dziękujemy i przekazujemy je dalej.
Gruszki marynowane
Składniki: 2 kg twardych gruszek 3 szklanki białego octu winnego
3 szklanki wody 0,5 kg cukru 1 kawałek ,ok.10 cm korzenia imbiru Skórka z jednej cytryny 1 laska cynamonu 15 goździków Sposób przyrządzania: Cytrynę umyj i obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, imbir obierz i pokrój w plasterki - ja nie obieram. W garnku zagotuj 3 szkl. wody z trzema szklankami octu, dodaj cukier, imbir ,skórkę z cytryny, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-4 minuty Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda, przełóż do zalewy, przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu Następnie wyjmij, przełóż do słoików, zalewę gotuj jeszcze 15 minut i zalej nią gruszki, zakręć i odwróć do góry dnem Życzę smacznego, ja je uwielbiam
Śliwki z czosnkiem
(zajęcie na trzy dni)
Składniki: 1 kg śliwek wypestkowanych 1 kg cukru 5 łyżek octu 10% Rozgrzać ocet, wymieszać z cukrem podgrzewając. Powstanie octowy syrop.
1-wszy dzień Śliwki zalać powyższym roztworem na 24 godziny 2-gi dzień -wyjąc śliwki -sok zagotować -zalać śliwki , odstawić na 24 godziny 3-ci dzień -śliwki wyjąć -do soku dodać -łyżeczkę cynamonu -5 ząbków czosnku Sok pogotować kilka minut, wrzucić śliwki - zagotować i rozkładać do słoików, do każdego słoika włożyć ząbek czosnku z zalewy
Smacznego
Czosnek marynowany Składniki: Około 65 dag. świeżego czosnku 2 szklanki białego octu winnego 3 łyżki stołowe miodu 3 - 4 małe, ostre papryczki czerwone 6 listków laurowych Łyżeczka białego pieprzy w ziarenkach Łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki ziaren gorczycy 6 goździków 2 łyżki soli 0,5 szkl. oliwy z oliwek Sposób przygotowania Czosnek obrać. Wszystkie składniki zalewy ,bez oliwy, zagotować. Dodać ząbki czosnku i gotować 5 minut. Czosnek i papryczki wyjąc i osączyć. Ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać już razem z oliwą do słoika z czosnkiem. Słoik zamknąć i postawić w chłodnym miejscu. Wyjmować po 4 dniach i zjadać, ale tylko w weekendy lub ferie i wakacje, ze względu na długo utrzymujący się "przyjemny" zapach.
Smacznego życzy Jadwiga Kozłowska - Góra z Rypina (kujawsko-pomorskie)
|