Jesienne przepisy na gruszk i czosnek marynowane oraz na śliwki z czosnkiem Drukuj Email
Wpisany przez Jadwiga Kozłowska - Góra   
sobota, 14 września 2013 09:25

Jesienne przepisy na gruszki i czosnek marynowane oraz na śliwki z czosnkiem.

Gruszki marynowane, śliwki z czosnkiem oraz czosnek marynowany. Nasza czytelniczka z Rypina, Jadwiga Kozłowska - Góra przysłała nam te kilka jesiennych przepisów wraz ze zdjęciami. Dziękujemy i przekazujemy je dalej.

Gruszki marynowane


Składniki:
2 kg twardych gruszek
3 szklanki białego octu winnego

3 szklanki wody
0,5 kg cukru
1 kawałek ,ok.10 cm korzenia imbiru
Skórka z jednej cytryny
1 laska cynamonu
15 goździków
Sposób przyrządzania:
Cytrynę umyj i obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, imbir obierz i pokrój w plasterki - ja nie obieram.
W garnku zagotuj 3 szkl. wody z trzema szklankami octu, dodaj cukier, imbir ,skórkę z cytryny, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-4 minuty
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda, przełóż do zalewy, przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu
Następnie wyjmij, przełóż do słoików, zalewę gotuj jeszcze 15 minut i zalej nią gruszki, zakręć i odwróć do góry dnem
Życzę smacznego, ja je uwielbiam

 

Śliwki z czosnkiem

(zajęcie na trzy dni)


Składniki:
1 kg śliwek wypestkowanych
1 kg cukru
5 łyżek octu 10%
Rozgrzać ocet, wymieszać z cukrem podgrzewając. Powstanie octowy syrop.

1-wszy dzień
Śliwki zalać powyższym roztworem na 24 godziny
2-gi dzień
-wyjąc śliwki
-sok zagotować
-zalać śliwki , odstawić na 24 godziny
3-ci dzień
-śliwki wyjąć
-do soku dodać
-łyżeczkę cynamonu
-5 ząbków czosnku
Sok pogotować kilka minut, wrzucić śliwki - zagotować i rozkładać do słoików, do każdego słoika włożyć ząbek czosnku z zalewy


Smacznego

 

Czosnek marynowany
Składniki:
Około 65 dag. świeżego czosnku
2 szklanki białego octu winnego
3 łyżki stołowe miodu
3 - 4 małe, ostre papryczki czerwone
6 listków laurowych
Łyżeczka białego pieprzy w ziarenkach
Łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
6 goździków
2 łyżki soli
0,5 szkl. oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Czosnek obrać. Wszystkie składniki zalewy ,bez oliwy, zagotować. Dodać ząbki czosnku i gotować 5 minut. Czosnek i papryczki wyjąc i osączyć. Ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać już razem z oliwą do słoika z czosnkiem. Słoik zamknąć i postawić w chłodnym miejscu.
Wyjmować po 4 dniach i zjadać, ale tylko w weekendy lub ferie i wakacje, ze względu na długo utrzymujący się "przyjemny" zapach.


Smacznego życzy Jadwiga Kozłowska - Góra z Rypina (kujawsko-pomorskie)


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:07