Czosnek w kuchni
Wpisany przez S.Z.   
środa, 11 września 2013 17:08

Czosnek w kuchni


Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Naturalny, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego intensywnego aromatu wiele potraw straciłoby swój charakter.

Czosnek swoją przygodę z kuchnią zaczął kilka tysięcy lat temu, a do dziś cenimy jego zdrowotne właściwości i magiczną moc nadawania posiłkom wyrazistości i intensywnego aromatu. Jest narodową przyprawą Azji, nieodłącznym składnikiem kuchni indyjskiej. W Europie od dawien dawna cenimy go za pozytywny wpływ na ciało – poprawia odporność, oczyszcza organizm. W kuchni kilka ząbków świeżego czosnku potrafi zdziałać cuda. Coraz częściej sięgamy również po jego inne odsłony – np. czosnkową oliwę z oliwek, której kilka kropel wieńczących talerz włoskiego spaghetti czy też bukiet sałatek dopełnia cały posiłek. Powodzeniem cieszy się także czosnek marynowany – w różnych wariacjach smakowych, zawsze pod ręką, doskonały na grilla.
Polacy uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu, chętnie też sięgają po produkty, które w szybki i prosty sposób umożliwiają przygotowanie smacznej kolacji z grilla – w tym także po marynowany czosnek – mówi Małgorzata Przeździecka (Marketing Manager Scandic-Food w Polsce). Czosnek z ziołami, jako produkt łagodny, ale pełen aromatu, może być podawany nawet jako przekąska, gdy skuszeni czerwcowym słońcem rozpoczniemy w końcu długo oczekiwany sezon grillowy. Pikantnym czosnkiem chili nadziać możemy mięso, np. schab, który uzyska dzięki temu niepowtarzalny aromat. Czosnek z oliwkami i suszonymi pomidorami natomiast idealnie sprawdzi się jako dodatek do śródziemnomorskiej sałatki lub typowo włoskiej bruschetty. W plenerze wystarczy kawałek serka fety, słoiczek Streamline i wykwintna przekąska gotowa – dodaje Małgorzata Przeździecka.
Czosnki marynowane to wyrazisty dodatek do potraw, szczególnie lubiany w kuchni włoskiej i greckiej – choć oczywiście nie tylko. Smakowe odmiany tej przyprawy świetnie komponują się z propozycjami „na zimno" – z wszelkiego rodzaju sałatkami, deskami serów, jak koreczki. Marynowany czosnek nie jest tak intensywny w smaku, jak ten surowy – dlatego bez obaw można włączyć go w imprezowe menu. Oliwa neutralizuje jego intensywny zapach, a równocześnie rozpuszcza i czyni lepiej przyswajalnymi najważniejsze składniki tegoż panaceum dla zdrowia i urody.
www.scandicfood.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 22:59