Zdrowo, lekko i smacznie - kilka przepisów na desery z tartymi owocami
Wpisany przez S.Z.   
środa, 28 sierpnia 2013 08:42

Zdrowo, lekko i smacznie – wakacyjne desery z tartymi bakaliami marki BackMit

Wakacyjne miesiące to czas relaksu i odpoczynku. Wysokie temperatury i duża dawka promieni słonecznych pomagają naładować akumulatory na kolejne miesiące wytężonej pracy. Pomagaw tym również zmiana codziennej diety – w czasie upałów odchodzi ochota na ciepłe, tłustei ciężkie posiłki – chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych. Owocowe desery okraszone bakaliami BackMit to prawdziwie orzeźwiająca, pyszna witaminowa bomba, która doda sił nawet w najbardziej upalne dni.

 

Owocowe wariacje

Osoby poszukujące w upalne dni orzeźwienia, chętnie sięgają po chłodzące lody czy inne zimne desery. Jeśli chcemy mieć pewność, że zostały one wykonane z samych naturalnych składników, bez niepotrzebnych konserwantów, aromatów i barwników – najlepiej przygotować je samemu. Przy sprytnym doborze produktów nie zajmuje to zbyt wiele czasu, a efekt jest naprawdę imponujący. Latem najlepiej smakują lody owocowe, orzechowe lub mieszane. Wykorzystując do ich przygotowania tarte orzechy laskowe lub włoskie BackMit oszczędzamy sporo czasu i energii – najbardziej pracochłonne jest bowiem właśnie drobne posiekanie bakalii. Wykorzystanie tartych orzechów pozwoli nam uzyskać jednolitą, gładką, kremową masę. Innym ciekawym rozwiązaniem na wakacyjne podwieczorki są desery na bazie galaretki. W tym przypadku granicę wyznacza nasza wyobraźnia i pomysłowość. Bazę może stanowić jeden rodzaj galaretki lub kilka wielobarwnych propozycji o różnych smakach. Następnie do pucharka wsypujemy świeże owoce, dekorujemy bitą śmietaną, którą na końcu posypujemy np. tartymi migdałami BackMit. Dzięki temu deser będzie nie tylko estetycznie wyglądał, ale również zyska ciekawy, bogaty smak.

Dla ciasteczkowych łasuchów

Wielbiciele ciast nie rezygnują ze słodkich przyjemności mimo wysokich temperatur. Jednak zamiast ciężkich i przesłodzonych propozycji na bazie kremowych mas wybierają lżejsze, owocowe wersje. Prawdziwym hitem na koktajlowych stołach są niewielkie tartaletki, których sekret tkwi w idealnym cieście oraz dobrze skomponowanym wypełnieniu. Jeśli poszukujemy oryginalnych rozwiązań samemu ciastu możemy nadać wyrazisty smak np. poprzez dodanie tartych orzechów laskowych lub tartych migdałów BackMit. Ponieważ zostały one dokładnie starte nie wpłyną w żaden sposób na konsystencję ciasta, za to nadadzą mu fantastyczny smak i aromat. Tartaletki wypełnić można owocami, galaretką, bitą śmietaną i bakaliami. Dobrą propozycją na gorące dni jest również makowiec, po który mogą sięgnąć osoby szukające alternatywy dla owocowych deserów. To pyszne ciasto często kojarzy się nie tylko z doskonałymi walorami smakowymi, ale również z czasochłonnym przygotowaniem. Na szczęście jest na to dobry sposób – mak mielony BackMit pozwoli nam cieszyć się apetycznym makowcem bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchennej przestrzeni.

Komponując codzienną dietę należy pamiętać o zróżnicowanym i zbilansowanym doborze składników. Najbardziej naturalny dla nas jadłospis powinien być oparty o sezonowe produkty
i wzbogacony dodatkami o wysokich wartościach odżywczych. Do takich bez dwóch zdań należą bakalie. Produkty BackMit pozwalają nam cieszyć się wszystkimi zdrowotnymi i smakowymi walorami wysokiej jakości bakalii, bez konieczności ich wielogodzinnej obróbki.

Mak mielony marki BackMit
Masa netto: 200 g, 1 kg
Cena brutto 200 g: 4,99
Cena brutto 1kg: 18,99
Producent: VOG Sp. z o.o.

Tarte Orzechy włoskie marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 10,99
Producent: VOG Sp. z o.o.

Tarte Orzechy laskowe marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 10,99
Producent: VOG Sp. z o.o.

Tarte Migdały marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 10,99
Producent: VOG Sp. z o.o.

Poniżej kilka przepisów z zastosowaniem tartych bakalii

Owocowe sushi


Składniki:

2 szkl. ryżu do sushi
3/4 szkl. napoju ryżowego lub chudego mleka
dowolne owoce - u mnie wiśnie i borówki
4-5 łyżek tartych orzechów BackMit
2 łyżki cukru brązowego
cukier biały

Przepis:

Ryż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia. Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić. Orzechy połączyć z brązowym cukrem. Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję owoców - zwijać sushi Odstawić w chłodne miejsce. Pokroić, obtoczyć w mieszance orzechowo-cukrowej.

Babeczki z jagodami Goji i orzechami laskowymi tartymi BackMit


Składniki:


25 dag mąki tortowej
150 dag cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 opakowanie Kamis cukru z prawdziwą wanilią i nuta kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml coca coli
70 ml mleka
100 gram orzechy tarte włoskie BackMit
4 garście jagody goji
2 duże jajka
25 dag margaryny Kasi


Przepis:


Jaja ubić z cukrem i cukrem z prawdziwa wanilią. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować. Dodać orzechy, zmieszać z kakao. Tłuszcz rozpuścić i dodać do składników. Dodać mleko i wymieszać. Na samym końcu dołączyć coca-cole. Nasiona goi umieszczać na wierzchu muffin . Piec 25 minut w 170 stopniach.

Dietetyczny sernik pianka na zimno z owocami


Składniki:


Spód sernika:
50 g herbatników pełnoziarnistych
100g crunchy
50 g orzechów laskowych mielonych Back mit
około 100g margaryny
masa serowa biała
600 ml jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
400 g owoców sezonowych (jagody i maliny)
1 łyżka cukru waniliowego domowego
2 łyżki żelatyny
pianka czekoladowa
200 ml napoju czekoladowego sojowego
200ml jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżki żelatyny

Dekoracja:


owoce sezonowe
cukier puder
mięta

Do miski włożyć: herbatniki, orzechy mielone laskowe, crunchy. Wszystko zmiksować na pyłek i dodać rozpuszczoną margarynę. Mieszać do powstania jednolitej masy. Masą wylepić silikonową tortownicę i schować do zamrażarki na ok. 30minut. Żelatynę zalać zimną wodą by napęczniała, a następnie dodać gorącej wody (w celu rozpuszczenia). Jogurt wlać do miski, a następnie ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5min. Nie przerywając ubijania dodać owoce, cukier waniliowy i żelatynę. Tężejącą masę wlać na masę ciasteczkową i wstawić do lodówki na ok. 30min. Przed zrobieniem masy czekoladowej odczekać ok. 30min. Żelatynę zalać zimną wodą by napęczniała, następnie dodać gorącej wody w celu rozpuszczenia. Mleko sojowe wymieszać z jogurtem i ubić na puszystą masę. Dodać żelatynę i wylać na zastygniętą masę serowo-owocową. Wstawić do lodówki na cała noc, a rano udekorować owocami, miętą i cukrem pudrem.

Orzeszki nadziewane kremem śmietankowo-orzechowym


Składniki:


1szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
200g margaryny
2 łyżki oleju rzepakowego
3 żółtka
1 łyżka octu
1 łyżeczka sodu


Krem:


1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
500ml mleka
100ml orzechów mielonych
duże kawałki orzechów włoskich
1/2 szkl cukru pudru
olej rzepakowy do posmarowania
cukier puder do dekoracji


Przepis:


Na stolnicę wysypać dwa rodzaje mąki, sodę, cukier puder i zamieszać. Dodać margarynę i szybko zagnieść siekaczem do ciast kruchych. Następnie dodać pozostałe składniki: olej rzepakowy, ocet, żółtka i zagnieść dość szybko. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
Płytki na orzeszki posmarować olejem rzepakowym i rozgrzać maszynkę, na której należy piec orzeszki na złoty kolor.
Upieczone połówki orzeszków ostudzić.


Krem:
Na mleku ugotować budyń śmietankowy. Do miski włożyć masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodać orzechy i przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Połówki orzeszków napełnić masą: włożyć kawałek orzecha włoskiego, przyłożyć drugi i skleić.

Truskawkowo orzechowe lody w deserze z letnimi owocami


Składniki:


Lody:


250 ml śmietanki kremówki 30 %
100 ml jogurtu greckiego
20 dkg truskawek
5 dkg porzeczki czarnej
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki orzechów laskowych tartych Back Mit


Owoce:
20 truskawek
3 morele
20 malin
1 łyżka jagód
1 jabłko
listki melisy
orzechy laskowe tarte Back Mit
1 brzoskwinia
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru

Do miski wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać jogurt grecki, cukier puder i ubijać dalej. Porzeczki i truskawki umyć, obrać i zmiksować blenderem, Dodać do masy śmietanowej, razem z orzechami tartymi i zamieszać. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co 30 minut miksować lody żeby się nie skrystalizowały. Powtarzać to przez 3 h. Brzoskwinie przekroić na pół, grilluje i ułożyć na każdej połówce gałkę lodów. Posypać tartymi orzechami. Serek mascarpone rozrobić z cukrem pudrem. Ułożyć na talerzu po jednej łyżce. Pięć truskawek odłożyć do zrobienia kwiatka. Pokroić je na plastry i układać w rozetę na serku. to samo zrobić z morelami. Maliny ułożyć w około w kwiatka, do każdej włożyć grono jagody, a w środek wsypać łyżeczkę jagód. Talerz udekorować malinami i listkami melisy. Z reszty malin i truskawek zrobić sos. Owoce zmiksować blenderem, wylać na talerz i posypać orzechami


 

Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard ( IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl

 

/źródło - Fly PR/

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 22:58