Zdrowo, lekko i smacznie - kilka przepisów na desery z tartymi owocami |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 28 sierpnia 2013 08:42 |
Zdrowo, lekko i smacznie – wakacyjne desery z tartymi bakaliami marki BackMit Wakacyjne miesiące to czas relaksu i odpoczynku. Wysokie temperatury i duża dawka promieni słonecznych pomagają naładować akumulatory na kolejne miesiące wytężonej pracy. Pomagaw tym również zmiana codziennej diety – w czasie upałów odchodzi ochota na ciepłe, tłustei ciężkie posiłki – chętniej sięgamy po lekkie potrawy, jemy dużo owoców, szczególnie sezonowych. Owocowe desery okraszone bakaliami BackMit to prawdziwie orzeźwiająca, pyszna witaminowa bomba, która doda sił nawet w najbardziej upalne dni.
Owocowe wariacje Osoby poszukujące w upalne dni orzeźwienia, chętnie sięgają po chłodzące lody czy inne zimne desery. Jeśli chcemy mieć pewność, że zostały one wykonane z samych naturalnych składników, bez niepotrzebnych konserwantów, aromatów i barwników – najlepiej przygotować je samemu. Przy sprytnym doborze produktów nie zajmuje to zbyt wiele czasu, a efekt jest naprawdę imponujący. Latem najlepiej smakują lody owocowe, orzechowe lub mieszane. Wykorzystując do ich przygotowania tarte orzechy laskowe lub włoskie BackMit oszczędzamy sporo czasu i energii – najbardziej pracochłonne jest bowiem właśnie drobne posiekanie bakalii. Wykorzystanie tartych orzechów pozwoli nam uzyskać jednolitą, gładką, kremową masę. Innym ciekawym rozwiązaniem na wakacyjne podwieczorki są desery na bazie galaretki. W tym przypadku granicę wyznacza nasza wyobraźnia i pomysłowość. Bazę może stanowić jeden rodzaj galaretki lub kilka wielobarwnych propozycji o różnych smakach. Następnie do pucharka wsypujemy świeże owoce, dekorujemy bitą śmietaną, którą na końcu posypujemy np. tartymi migdałami BackMit. Dzięki temu deser będzie nie tylko estetycznie wyglądał, ale również zyska ciekawy, bogaty smak. Dla ciasteczkowych łasuchów Wielbiciele ciast nie rezygnują ze słodkich przyjemności mimo wysokich temperatur. Jednak zamiast ciężkich i przesłodzonych propozycji na bazie kremowych mas wybierają lżejsze, owocowe wersje. Prawdziwym hitem na koktajlowych stołach są niewielkie tartaletki, których sekret tkwi w idealnym cieście oraz dobrze skomponowanym wypełnieniu. Jeśli poszukujemy oryginalnych rozwiązań samemu ciastu możemy nadać wyrazisty smak np. poprzez dodanie tartych orzechów laskowych lub tartych migdałów BackMit. Ponieważ zostały one dokładnie starte nie wpłyną w żaden sposób na konsystencję ciasta, za to nadadzą mu fantastyczny smak i aromat. Tartaletki wypełnić można owocami, galaretką, bitą śmietaną i bakaliami. Dobrą propozycją na gorące dni jest również makowiec, po który mogą sięgnąć osoby szukające alternatywy dla owocowych deserów. To pyszne ciasto często kojarzy się nie tylko z doskonałymi walorami smakowymi, ale również z czasochłonnym przygotowaniem. Na szczęście jest na to dobry sposób – mak mielony BackMit pozwoli nam cieszyć się apetycznym makowcem bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchennej przestrzeni. Komponując codzienną dietę należy pamiętać o zróżnicowanym i zbilansowanym doborze składników. Najbardziej naturalny dla nas jadłospis powinien być oparty o sezonowe produkty Mak mielony marki BackMit Tarte Orzechy włoskie marki BackMit Tarte Orzechy laskowe marki BackMit Tarte Migdały marki BackMit Poniżej kilka przepisów z zastosowaniem tartych bakalii Owocowe sushi
2 szkl. ryżu do sushi Przepis: Ryż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia. Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić. Orzechy połączyć z brązowym cukrem. Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję owoców - zwijać sushi Odstawić w chłodne miejsce. Pokroić, obtoczyć w mieszance orzechowo-cukrowej. Babeczki z jagodami Goji i orzechami laskowymi tartymi BackMit
Dietetyczny sernik pianka na zimno z owocami
Dekoracja:
Do miski włożyć: herbatniki, orzechy mielone laskowe, crunchy. Wszystko zmiksować na pyłek i dodać rozpuszczoną margarynę. Mieszać do powstania jednolitej masy. Masą wylepić silikonową tortownicę i schować do zamrażarki na ok. 30minut. Żelatynę zalać zimną wodą by napęczniała, a następnie dodać gorącej wody (w celu rozpuszczenia). Jogurt wlać do miski, a następnie ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5min. Nie przerywając ubijania dodać owoce, cukier waniliowy i żelatynę. Tężejącą masę wlać na masę ciasteczkową i wstawić do lodówki na ok. 30min. Przed zrobieniem masy czekoladowej odczekać ok. 30min. Żelatynę zalać zimną wodą by napęczniała, następnie dodać gorącej wody w celu rozpuszczenia. Mleko sojowe wymieszać z jogurtem i ubić na puszystą masę. Dodać żelatynę i wylać na zastygniętą masę serowo-owocową. Wstawić do lodówki na cała noc, a rano udekorować owocami, miętą i cukrem pudrem. Orzeszki nadziewane kremem śmietankowo-orzechowym
Truskawkowo orzechowe lody w deserze z letnimi owocami
Do miski wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać jogurt grecki, cukier puder i ubijać dalej. Porzeczki i truskawki umyć, obrać i zmiksować blenderem, Dodać do masy śmietanowej, razem z orzechami tartymi i zamieszać. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co 30 minut miksować lody żeby się nie skrystalizowały. Powtarzać to przez 3 h. Brzoskwinie przekroić na pół, grilluje i ułożyć na każdej połówce gałkę lodów. Posypać tartymi orzechami. Serek mascarpone rozrobić z cukrem pudrem. Ułożyć na talerzu po jednej łyżce. Pięć truskawek odłożyć do zrobienia kwiatka. Pokroić je na plastry i układać w rozetę na serku. to samo zrobić z morelami. Maliny ułożyć w około w kwiatka, do każdej włożyć grono jagody, a w środek wsypać łyżeczkę jagód. Talerz udekorować malinami i listkami melisy. Z reszty malin i truskawek zrobić sos. Owoce zmiksować blenderem, wylać na talerz i posypać orzechami
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard ( IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
/źródło - Fly PR/ |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 22:58 |