Risotto cytrynowe z mozzarellą Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 18 sierpnia 2013 15:38

Aromatyczne risotto cytrynowe z mozzarellą


Risotto Włosi zawdzięczają (prawdopodobnie) chińskim wojażom Marco Polo, który danie to wprowadził na tamtejsze salony ok. XIII wieku. Obecnie risotto zdobyło uznanie w większości kuchni europejskich, a mnogość możliwych dodatków powoduje, że znaleźć możemy dziesiątki przepisów na tę potrawę – zawsze jednak podstawą jest lekko zaokrąglony, łatwo klejący się ryż.

składniki na 4 osoby:


* 400 g ryżu Arborio,

* 1 szalotka,

* 4 łyżki soku z cytryn Limmi,

* 1 pęczek natki pietruszki,


* kilka listków bazylii,

* 4 orzechy włoskie,

* wytrawne białe wino,

* bulion warzywny, 


* 4 łyżki oliwy extra vergine Olitalia,

* sól i pieprz do smaku,

* 125 g mozzarelli,

* bułka tarta

sposób przygotowania:


Zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok. 3 minuty. Dodaj białe wytrawne wino, sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku Limmi i stopniowo dodawaj bulion, gotując potrawę na wolnym ogniu. W „międzyczasie" zrób sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia, udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli – podawaj natychmiast.

Smacznego! www.indexfood.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:05