Papryka faszerowana Drukuj Email
Wpisany przez Stefan Zubczewski   
środa, 01 lipca 2009 11:48

Papryka faszerowana

 

Podaję przepis na 8-10 szt. papryk. Kubek ryżu zalewamy 2 kubkami wody, dodajemy drobiową kostkę rosołową i doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy 2-3 minuty i garnek z niedogotowanym ryżem wkładamy pod kołdrę czy poduszkę. Po ½ godziny „dojdzie” i będzie „na sypko”. Dodajemy do tego ryżu ½ kg mielonego mięsa (może być wieprzowe lub wieprzowo-wołowe), solimy, dodajemy przyprawy – pieprz, maggi, pikantna do grilla (sporą ilość). Wszystko to dokładnie mieszamy i powstaje nam wspaniały farsz do papryk (może też on nam służyć do gołąbków). Ta ilość farszu wystarcza na 8-10 papryk w zależności od ich wielkości. W trakcie gdy farsz stygnie lecimy po zieloną paprykę i 2 litry soku pomidorowego. Wycinamy paprykom „ogonki” i wydrążamy nasionka. Tak przygotowaną paprykę nadziewamy farszem, który już w między czasie ostygł, i umieszczamy w garnku w którym zalewamy ją sokiem pomidorowym. Gotujemy papryki w soku pomidorowym ok.1 godziny. Podawać najlepiej w „kokilkach” lub głębokich talerzach z dużą ilością sosiku. Powiadam Wam PYCHA !!! 

Wcześniej wspomniałem o gołąbkach. Blanszujemy we wrzątku liście kapusty – dzięki temu stają się one niełamliwe, elastyczne. W tak przygotowane liście nakładamy farsz, ten sam co do papryczek, zawijamy jak krokiety. Zalewamy sokiem pomidorowym i gotujemy ok. 1 godziny. Można też gołąbki gotować w niewielkiej ilości bulionu jeśli ktoś nie lubi pomidorów. Z paprykami tej metody (bulionowej) nie próbowałem… W moim rodzinnym domu gosposia robiła do gołąbków wcześniej ugotowanych w rosole, sos pomidorowy zabielany śmietaną i zaprawiany mąką niestety niezbyt to lubiłem…

 

 Stefan Zubczewski

alt alt alt
alt alt

Zdjęcia obrazują nam kolejność wykonywanych czynności aby osiągnąć ..."doskonałość".

      
       

Poprawiony: czwartek, 09 stycznia 2014 23:46