Włoskie wariacje kulinarne - Lazania szpinakowa |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 05 maja 2013 20:14 |
Włoskie wariacje kulinarne - Lazania szpinakowa Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu" nie każdemu odpowiada - zarówno estetycznie, jak i smakowo... Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo. Pozwalają one poznać to niezwykle zdrowe warzywo w różnych odsłonach. Jednym z niezawodnych sposobów na szpinak jest lazania - potrawa ze słonecznym południem w tle. Historia lazanii zaczyna się w tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej, gdzie w oryginalnej wersji serwowana była z sosem pomidorowym i mięsem. Płaty ciasta makaronowego można jednak łączyć z różnymi składnikami – dziś zatem proponujemy niezawodny przepis na śródziemnomorską, zieloną wersję tego przepysznego dania. Potrzebne będzie: *200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe, *2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta, *500 g mięsa mielonego, *1 cebula, *czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania), *2 ząbki czosnku, *2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa, *sos beszamelowy (wedle uznania), *przyprawy: sól, pieprz, zioła, *ser żółty, *natka pietruszki Sposób przygotowania: Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki, a także natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą posmarować należy sosem beszamelowym oraz posypać serem. (osoby szczególnie dbające o linię mogą zrezygnować z beszamelu). W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy latanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Smacznego! www.indexfood.pl /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:53 |