Włoskie wariacje kulinarne - Lazania szpinakowa Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 05 maja 2013 20:14

Włoskie wariacje kulinarne - Lazania szpinakowa

Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu" nie każdemu odpowiada - zarówno estetycznie, jak i smakowo...

Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo. Pozwalają one poznać to niezwykle zdrowe warzywo w różnych odsłonach. Jednym z niezawodnych sposobów na szpinak jest lazania - potrawa ze słonecznym południem w tle. Historia lazanii zaczyna się w tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej, gdzie w oryginalnej wersji serwowana była z sosem pomidorowym i mięsem. Płaty ciasta makaronowego można jednak łączyć z różnymi składnikami – dziś zatem proponujemy niezawodny przepis na śródziemnomorską, zieloną wersję tego przepysznego dania.

Potrzebne będzie:

*200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe,

*2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta,

*500 g mięsa mielonego,

*1 cebula,

*czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania),

*2 ząbki czosnku, 

*2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa,

*sos beszamelowy (wedle uznania),

*przyprawy: sól, pieprz, zioła,

*ser żółty,

*natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki, a także natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą posmarować należy sosem beszamelowym oraz posypać serem. (osoby szczególnie dbające o linię mogą zrezygnować z beszamelu). W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy latanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.

Smacznego! www.indexfood.pl

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:53