Karnawałowe menu - porady kucharza Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 07 stycznia 2013 15:01
Karnawałowe menu – porady kucharza

Konrad Birek, Kulinarny Ambasador Marki Zagrodowy, poleca szybkie przekąski z kurczaka, które idealnie sprawdzą się na karnawałowym przyjęciu.
altKarnawał, poza hucznymi balami, spotkaniami ze znajomymi, tańcami do białego rana, nieodzownie łączy się z pysznym oraz efektownie wyglądającym i podanym jedzeniem. Serwowane jest ono przeważnie w formie bufetu lub małych porcji tzw. „finger food”, idealnych na jeden kęs. Ogromną popularnością w tym czasie cieszą się także potrawy jednogarnkowe, które integrują w trakcie przyjęcia gości gromadzących się przy stole. Przykładem takiego dania jest Kurczak Zagrodowy duszony w sosie curry. Oprócz dań głównych, na stole powinny pojawić się kolorowe przekąski oraz sałatki.

Prym wiodą sałatki z grillowaną piersią kurczaka w połączeniu z pomidorami suszonymi, kaparami, serem mozzarella i oliwą z oliwek. Smaczna będzie również grillowana pierś kurczaka z zieloną papryką, ogórkiem, pieprzem zielonym, podawana z jogurtowym sosem curry. Na zimne przekąski niezawodne będą mini szaszłyki z oliwkami i grillowaną papryką, pszenne tortille z serkiem ziołowym, pieczoną piersią z kurczaka i rukolą oraz wszelkie musy np. mus z gotowanej piersi kurczaka z wędzoną papryką w chrupiącym cieście francuskim. Ozdobą stołu będą również wyselekcjonowane sery z całego świata, podane z konfiturami oraz włoskim grissini.

Obok ciekawych składników i przypraw użytych do przygotowywania przekąsek, ważny jest również sposób ich podania. Powinny być efektowne, kolorowe i przyciągające uwagę, a zarazem lekkie w swojej formie. Polecam w tym celu wykorzystanie owoców i różnych kiełków do dekoracji oraz odwagę w łączeniu smaków. Atrakcyjność wszystkich małych „kanapkowych” przekąsek zwiększy podanie ich na oryginalnym pieczywie np. maślanym brioche lub ciemnym chlebie z czarnuszką i orzechami. Musy, salsy oraz inne dodatki ciekawie zaprezentują się w szklanych kieliszkach z nóżką lub specjalnych łyżkach z wygiętą rączką.

Jako ciepłe przekąski sprawdzą się pieczone skrzydełka w sosie BBQ podawane najczęściej z pieczonymi ziemniakami w ziołach oraz quesadillas z piersią kurczaka zapiekane z serem, serwowane z salsą pomidorową i świeżą kolendrą. Przepisy na nie można znaleźć
w serwisie www.zagrodowy.pl.

Konrad Birek poleca na karnawał przepis na Racuszki z Kurczaka Zagrodowego z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem, podawane z sosem ziołowym. Przygotowanie dania zajmie 40 minut.

Składniki dla 4 osób:
3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia)
1 jajko

sól do smaku
80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
1 cebuli pokrojonej w piórka
1 oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 mały pęczek posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczon
ymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Kurczak Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka - filet, noga, skrzydła, udo, podudzie - w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg, w zależności od rodzaju elementu.


Informacje o Grupie DROSED
Grupa DROSED to jeden z największych producentów drobiu i wyrobów drobiowych w Polsce. W jej skład wchodzą cztery spółki: Drosed S.A., Roldrob S.A., Sedar S.A. oraz Drosed Surowiec S.A.  Od 2000 r. DROSED należy do francuskiej Grupy LDC, która jest jednym z europejskich liderów w produkcji drobiu świeżego. Działalność Grupy DROSED koncentruje się na czterech obszarach: surowcu, produkcji drobiu i elementów z drobiu, a także produkcji wędlin drobiowych oraz konserw drobiowych. Produkty marki DROSED, w tym standardowy produkt firmy – Pasztet Podlaski – są obecne na półkach większości hiper- i supermarketów, dyskontów, a także tradycyjnych sklepów. DROSED przykłada ogromną wagę do bezpieczeństwa wytwarzanych produktów. Firma rygorystycznie przestrzega najwyższych standardów sanitarnych, w zgodzie z normami dotyczącymi dobrostanu zwierząt oraz wymogami weterynaryjnymi i higienicznymi. DROSED jest w tym względzie w czołówce europejskich producentów, o czym świadczą liczne przyznane firmie certyfikaty, m. in. IFS i BRC.


/źródło - JBcomm/



Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:36