Tuńczyk na talerzyku, zachęta do podawania ryb dzieciom |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 23 sierpnia 2012 10:16 |
Tuńczyk na talerzyku, czyli kucharz zachęca do podawania ryb dzieciom
Pomimo zaleceń specjalistów do spraw żywienia, produkty pochodzenia morskiego zbyt rzadko goszczą na talerzach dzieci. Jedną z misji firmy Bolton Alimentari, producenta najbardziej znanego we Włoszech tuńczyka marki Rio Mare, jest istotna zmiana w tej kwestii. ![]() Dzieci to wybredni konsumenci. Brak apetytu, grymaszenie przy stole to problemy, z którymi dzielnie muszą sobie radzić rodzice. Aby spełnić kulinarne oczekiwania małych niejadków trzeba się nie lada nagimnastykować. Na talerzach powinny zagościć zatem posiłki nie tylko smaczne, ale również przyciągające uwagę kolorem i ciekawą formą. Dania rybne również mogą oczarować najmłodszych smakiem, zapachem i wyglądem. Wystarczy odrobina fantazji, smaczna ryba i voila – przekonuje kucharz Justyna Pląskowska ze szkoły Gotowania „ Tęczowa Kuchnia”(Fot. z prawej) Jestem zdecydowanym miłośnikiem ryb. Jako kucharz szczególną uwagę zwracam bowiem nie tylko na smak i wygląd przyrządzanych potraw, ale również na wartości odżywcze produktów spożywczych, z których gotuję. Mięso ryb zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, nasyconych i nienasyconych kwasów ![]() Ciekawy przepis polecany przez kucharza dla dzieci: Hamburger z tuńczykiem z selerem i pomidorem: Czas przygotowania: 30 minut Produkt Rio Mare: Pasta z tuńczyka Rio Mare Paté Danie: Główne Sezon: Wiosna- Lato Składniki dla 4 osób: -Bułki hamburgerowe z sezamem - Tuńczyk Rio Mare Patéw tubce -2 pomidory - 60 g sera Gouda w plasterkach - 2 łodygi selera naciowego Przygotowanie: Bułki przekroić na pół i podgrzać. Pokroić pomidory w plasterki, a selera w małe kawałki. Seler poukładać na bułce liśćmi do zewnątrz, na nim położyć pomidory i ser, a następnie wycisnąć na nie obficie tuńczyka z tubki. Ozdobić selerem naciowym. Zamknąć wszystko górną częścią bułki i od razu podawać. Tutaj można podejrzeć fantastyczne przepisy z użyciem Tuńczyka z puszki: http://www.riomare.pl/przepisy.htm a oglądając krótkie filmiki także przekonać się, jak łatwe w przygotowaniu są dania na bazie tuńczyka z puszki: http://www.riomare.com/en/videoricette-hp.videoricette.htm Zapraszamy zajrzeć również na stronę Szkoły Gotowania "Tęczowa Kuchnia" http://www.szkola-gotowania.com Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare: Pojemność: 160 g Cena brutto: ok. 10, 99 zł Producent: Bolton Alimentari S.A. Rio Mare Paté: Pojemność: 100 g Cena brutto: 9, 99 zł Producent: Bolton Alimentari S.A. Firma Bolton Alimentari S.A.– wpierw pod nazwą Manzotin, powstała w 1951 roku w we Włoszech w Cermenate, w prowincji Como. Od 1960 roku jej sztandarowym produktem stał się tuńczyk w puszcze. Przez lata spółka powiększyła asortyment marki Rio Mare o sardynki, pasty rybne i sałatki. Obecnie Bolton Alimentari jest częścią grupy Bolton Group, która zajmuje się produkcją i dystrybucją produktów na skalę międzynarodową oraz skupia marki m.in. z takich obszarów jak żywność, kosmetyki i gospodarstwo domowe. Prowadzona przez firmę polityka „Odpowiedzialna Jakość” gwarantuje poszanowanie dla środowiska i człowieka w całym procesie produkcyjnym. Członek – założyciel ISSF, Rio Mare promuje kulturę zrównoważonych połowów, które maja na celu ochronę ekosystemów morskich, a także samego tuńczyka. /fot.Z.Ziaja&J.Pióro/ |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:29 |