Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność! |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 18 października 2024 18:08 |
Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to istotny element wspierania układu odpornościowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiesz, dlaczego warto sięgać po lokalne produkty i jakie mają one właściwości prozdrowotne? 5 porcji warzyw i owoców dziennie – zalecenie WHOŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych, które wspierają zdrowie i odporność. Polskie warzywa i owoce doskonale nadają się do wypełnienia tych zaleceń. W sklepach, czy na ryneczkach znajdziemy całe ich bogactwo, nawet w okresie jesienno-zimowym. Warto też pamiętać, że wybierając te lokalne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale jednocześnie wspieramy krajowych rolników i producentów żywności. Polskie warzywa i owoce – naturalna tarcza odpornościPolska oferuje ogromne bogactwo warzyw i owoców, które można wykorzystać do wspierania zdrowia każdego dnia. Produkty takie jak czosnek, cebulka, kapusta czy buraki od lat znane są ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto sięgać po te naturalne produkty, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami. Niezastąpione kiszonkiJednym z najcenniejszych elementów polskiej tradycji kulinarnej są kiszone warzywa, które mają szczególne właściwości zdrowotne. Kiszonki, takie jak sok z kiszonych buraków czy kapusta kiszona, są nieocenione w walce o zdrowie i odporność. Dlaczego? Produkty kiszone zawierają naturalne probiotyki, czyli bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Zdrowie jelit jest ściśle powiązane z odpornością organizmu. To właśnie od nich aż w 80% zależy funkcjonowanie naszego układu immunologicznego . – Soki z polskich owoców i warzyw, w tym soki kiszone, to doskonałe źródło witamin i antyoksydantów. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców, wspierając układ odpornościowy i dostarczając cennych składników odżywczych. W okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje, warto szczególnie zwrócić uwagę na to, czy w naszej diecie jest wystarczająca ilość warzyw i owoców, zarówno w formie surowej, czy na ciepło, jak i w formie soków – podkreśla dr n. o zdr. dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska. Dbaj o zdrowie każdego dniaŚwiatowy Dzień Owoców i Warzyw to doskonała okazja, by wprowadzić zdrowe nawyki do swojego życia. Spożywanie warzyw, owoców, a także pozyskiwanych z nich soków to prosty sposób na codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, żeby sięgać codziennie po co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym jedną z takich porcji może być szklanka soku. Takie proste zmiany w codziennej diecie pozwolą w naturalny sposób zadbać o zdrowie i lepszą odporność. /źródło - / Fot Adobe Stock/ |