Prawda czy mit? Ekspert podpowiada, jak unikać błędów w rozszerzaniu diety najmłodszych |
Wpisany przez s.z. |
niedziela, 05 maja 2024 19:12 |
Prawda czy mit? Ekspert podpowiada, jak unikać błędów w rozszerzaniu diety najmłodszychWłaściwe komponowanie diety w pierwszych latach życia jest niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Niestety istnieje wiele nieścisłości związanych z rozszerzaniem diety, które mogą wprowadzać opiekunów w błąd. Z pomocą Marioli Darzyckiej, ekspertki BoboVita, rozwiewamy popularne mity i dostarczamy rzetelnych informacji dotyczących żywienia najmłodszych. Niemowlę powinno być karmione wyłącznie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życiaPRAWDA. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 6 pierwszych miesiącach życia niemowlę powinno być karmione wyłącznie piersią (1). Pokarm kobiecy w pełni zaspokaja zapotrzebowanie niemowlęcia na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, jednocześnie zapewniając mu prawidłowy rozwój w pierwszym półroczu życia (2). Karmienie mlekiem mamy warto kontynuować także w drugim półroczu życia i później – przy jednoczesnym urozmaicaniu diety. W sytuacji, jeśli karmienie piersią nie jest możliwe, mama powinna wybrać (w porozumieniu z lekarzem pediatrą) odpowiednio dopasowane mleko następne (w 2. półroczu życia dziecka) lub odżywczą formułę na bazie mleka (po ukończeniu 1. roku życia). Kolejność wprowadzania nowych konsystencji pokarmów nie ma znaczeniaMIT. W 1. roku życia u dziecka szybko kształtuje się umiejętność gryzienia i żucia. Akceptacja pokarmów o konsystencji innej niż płynna rozwija się wraz z nabywaniem umiejętności oralnych (5). Dzieci odrzucają pokarmy, które trudno jest im żuć lub pogryźć. Właśnie dlatego pokarmy stałe należy wprowadzać stopniowo – zaczynając od tych o gładkiej konsystencji (puree, posiłki rozdrobnione), z czasem (około 8. miesiąca) przechodząc do pokarmów o większych cząstkach podawanych do samodzielnego jedzenia – tak aby pod koniec 12. miesiąca życia maluch jadł posiłki o dowolnej konsystencji (6). Na etapie rozszerzania diety należy unikać pewnych grup produktów, takich jak jaja, ryby i glutenMIT. Jeśli nie istnieją żadne medyczne wskazania do tego, nie należy eliminować całych grup produktów z diety niemowlęcia. Jajko można wprowadzać do diety dziecka w całości – nie ma potrzeby oddzielania białka od żółtka. Konsystencję podawanego pokarmu należy dopasować do wieku i umiejętności malucha. Jeżeli niemowlę ma około 6 miesięcy, to ugotowanie i zmiksowanie jajka ułatwi mu jego zjedzenie. Starszemu dziecku, np. 8-miesięcznemu, można podać jajko w nieco większych cząstkach. Zawsze jednak należy pamiętać o dobrym ugotowaniu jajka – optymalnym czasem gotowania będzie 10-15 minut. W przypadku glutenu (zgodnie ze stanowiskiem EFSA) można go wprowadzać do diety dziecka w tym samym czasie, co inne pokarmy uzupełniające – od ukończenia 4. miesiąca życia do ukończenia 12. miesiąca życia (7). W diecie niemowląt mogą również pojawić się ryby – w niewielkich ilościach, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, przy jednoczesnej obserwacji reakcji organizmu dziecka. Trzeba jednak pamiętać, aby unikać podawania ryb drapieżnych, takich jak tuńczyk, miecznik, rekin, makrela królewska czy płytecznik (8). Dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej nie są narażone na niedobory składników odżywczychMIT. Wszystkie niemowlęta i małe dzieci karmione dietą wegetariańską w dowolnej odmianie wymagają specjalistycznej porady i odpowiednio dobranej suplementacji. Największe ryzyko niedoboru składników pokarmowych stanowi stosowanie diety wegańskiej i dotyczy niedoboru żelaza, cynku, wapnia, witaminy B12, B2, A i D, a także DHA oraz białka (9). W przypadku diety laktoowowegetariańskiej niedobory dotyczą żelaza, cynku, witaminy D, DHA i białka (10). Produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci ze wskazaniem wieku na opakowaniu wspierają prawidłowe żywienie i rozwój najmłodszychPRAWDA. Produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, które posiadają wskazanie wieku na opakowaniu (np. po 6. miesiącu), zgodnie z przepisami prawa spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy, a ich skład i konsystencja dopasowane są do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju. Przykładem takiej żywności są obiadki i kaszki BoboVita. To jakość potwierdzona na 100% – zawarte w nich składniki zawarte przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Mają prosty skład – są bez zbędnych dodatków (11)oraz ze składnikami w 100% naturalnego pochodzenia. Obiadki są z mięsem w 100% bez pozostałości antybiotyków, a ponadto zawierają kwas ALA dla prawidłowego rozwoju mózgu (12). Z kolei porcja kaszki PORCJA ZBÓŻ to pełnowartościowy posiłek (13) idealny dla maluszka na śniadanie czy na kolację. Warto sięgać po takie produkty, ponieważ są bezpieczne i różnorodne, dzięki czemu wspierają dobre nawyki żywieniowe, a te kształtują się już od najmłodszych lat i mają wpływ na zdrowie dziecka w przyszłości. 1) World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009. /źródło - |