Najwyższa klasa win wcale nie musi być droga Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 20 maja 2012 16:23
Najwyższa klasa win wcale nie musi być droga

Wyjątkowa oferta win w Lidlu. Specjalnie dla miłośników szlachetnych trunków sieć Lidl uzupełnia rozpoczęty 14 maja Tydzień Kuchni Francuskiej o szeroki wybór win najwyższej klasy.
altW bogatej ofercie znajdują się wytrawne, czerwone wina, takie jak włoskie Barolo, Rosso di Montalcino, Amarone della Valpolicella, a także francuskie Saint-Emilion Grand Cru i Vacqueyras. Dostępne w Lidlu od 14 maja wina zdobędą uznanie zarówno koneserów, jak i osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z winami. W sztuce sommelierskiej  ważne jest nie tylko umiejętne rozpoznawanie składników win nadających im smak, ale także właściwy ich dobór do określonych potraw. Warto zdać się tu na opinię Michała Jancika, dwukrotnego Mistrza Polski Sommelierów, a następnie eksperymentować samemu.
 
Włoska tradycja

Rosso di Montalcino 2010 (44,44 PLN/0,75l) to włoskie, czerwone wino z odmiany Sangiovese Grosso, które tradycyjnie produkowane jest w gminie Montalcino. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w baryłce, co znacząco wpływa na zagęszczenie struktury smakowej wina oraz niepowtarzalny aromat.

Nota sommelierska:

Po nalaniu do kieliszka Rosso di Montalcino zachwyca wiśniowo-rubinową barwą. Dodatkowym atutem jest zapach ciemnej wiśni i korzennych przypraw, z nutką dymu.  To wytrawne wino charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością, rozgrzewającym alkoholem i umiarkowanie szorstkimi garbnikami. Aromaty pojawiające się w ustach przypominają dojrzałe wiśnie, jeżyny, ciemną czekoladę, wanilię i przypieczony tost.

Sugestia podania:
Wino Rosso di Montalcino doskonale podkreśla smak dziczyzny, wołowiny oraz jagnięciny. Pasuje również do twardych serów i aromatycznych wędlin. Szczególnie polecamy spróbować z orzechowym salami, dostępnym w sieci LIDL w ramach tygodnia kuchni francuskiej.
Najlepiej smakuje podane w temperaturze 18 - 20°C.
Zalecane napowietrzanie w karafce na godzinę przed podaniem.

altFrancuska przyjemność

Saint-Emilion Grand Cru 2009 (34,99 PLN/0,75l)

Nota sommelierska:
Wino jes
t przejrzyste i klarowne. Wyczuwalne są zapachy owocowe – typowe dla odmian uprawianych w regionie Saint-Emilion, a mianowicie Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. W nosie wyróżniają się wiśnie, ciemna czekolada, czarna porzeczka i suszona śliwa. Wino zdecydowanie potrzebuje powietrza,
aby ukazać pełnię aromatów. Należy podawać je w większych kieliszkach lub po otwarciu butelki przelać jej zawartość do karafki z szerokim dnem. W smaku odczuwalna jest wyraźna kwasowość
z cierpkim i szorstkim towarzystwem garbnika.

Sugestia podania:
Wino skosztujmy z potrawami z wołowiny, dziczyzny, kaczki. D
altobrze smakują, gdy główny składnik potrawy jest pieczony lub smażony.
Najlepiej smakuje podane w temperaturze 16 - 18°C.
 
Chablis 2010 (29,99 PLN/0,75l)

Nota sommelierska:
Chablis to niezwykle delikatne i aromatyczne białe wino. Charakterystyczne aromaty, przypominające owoce egzotyczne i świeża kwasowość to zasługa doskonałej jakości wapiennej gleby i warunków klimatycznych w północnej części Burgundii. Chablis to łagodne wino o aromacie ananasów, melona i jabłek.

Sugestia podania:

Chablis towarzyszyć może sałatkom, świeżym owocom morza, potrawom z ryb smażonych lub pieczonych. Ze względu na wysoką kwasowość stanowi doskonały aperitif. Z serem Crottins de Chèvre, dostępnym w ramach tygodnia kuchni francuskiej, tworzy w ustach delikatny kremowy smak o miodowo-ziołowych akcentach aromatycznych.
Najlepiej smakuje w temperaturze 10 - 12°C.
alt Doskonały smak na każdą kieszeń

Vacqueyras 2010 (29,99 PLN/0,75l) to wino produkowane w południowej części Doliny Rodanu. W wyglądzie przejrzyste, kolor umiarkowanie ciemny, rubinowo-granatowy. Podkreślona została kwasowość, której towarzyszy nieco szorstka cierpkość i bardzo ciepły alkohol. Posmak jest przyjemny i wyraźny. 
 
Nota sommelierska:
Zapach dojrzałych owoców czerwonych i leśnych z lekką domieszką nut korzennych nadaje wyjątkowego charakteru. Ponadto wyczuwalne są maliny, jeżyny i delikatnie lukrecja – wino jest średnio ciężkie, a smak zrównoważony.

Sugestia podania:

Vacqueyras to znakomite towarzystwo dla jagnięciny i wołowiny oraz pikantnych potraw. Doskonale komponuje się również z serami twardymi lub miękkimi pleśniowymi. Proponujemy degustację z serem Coulommiers de Caractère, dostępnym w sieci LIDL w ramach tygodnia kuchni francuskiej.
Vacqueyras smakuje najlepiej podane w temperaturze 18°C.
Zalecane napowietrzanie w karafce na godzinę przed podaniem.

Włoskie szaleństwo

Barolo 2008 (33,33 PLN/0,75l)
jest przejrzystym, włoskim winem, o barwie umiarkowanie intensywnej, ceglastoczerwonej. Łzy na kieliszku wskazują na gęsty ekstrakt i wysoką zawartość alkoholu. Barolo jest znakomitym winem na wyjątkową okazję dla osób, które cenią sobie wysoki stosunek jakości do ceny.

Nota sommelierska:
Aromaty wina są umiarkowanie intensywne, złożone, typowe dla wina dojrzewającego. Wyczuć można wiśnie, czarną porzeczkę, gotowane maliny oraz konfiturę z płatków róży. W smaku daje się odczuć typowa dla Barolo cierpkość z silnie rozgrzewającym alkoholem oraz kwasowością, która uzupełnia ciężką strukturę tego wina.

Sugestia podania:
Barolo jest szczególnie polecane do pieczonej lub smażonej dziczyzny. Okazuje się również dobrym towarzystwem do zimnych zakąsek, np. wołowego carpaccio, koniecznie podanego ze świeżo startym Parmezanem oraz kaparami i czarnym pieprzem.
Przechowując wino zatkane naturalnym korkiem, należy pamiętać o umieszczeniu butelki w pozycji leżącej w pomieszczeniu wilgotnym o temperaturze około 12 stopni.
Zaleca się napowietrzanie w karafce na godzinę przed podaniem.

Bogata degustacja

Amarone della Valpolicella 2009 (66,66 PLN/0,75l)
to czerwone wino o ciemnej barwie i wyrazistych aromatach. Szczególny proces produkcji wina rozpoczynający się podsuszaniem dojrzałych winogron przed fermentacją nadaje mu wyjątkowy charakter. Owoce tracą około połowę swojej masy, głównie przez odparowanie wody. W efekcie tego zabiegu Amorone osiąga wyjątkowo wysokie stężenie alkoholu. Zgodnie z wymogami prawnymi Amarone przed sprzedażą dojrzewa minimalnie przez 2 lata.

Nota sommelierska:
Barwa wina to rubin i głęboka purpura, z odcieniami wpadającymi w mahoń. Zapach wina jest typowy, niezwykle intensywny i złożony. Dominują dojrzałe wiśnie, ciemne owoce leśne, dżem z jeżyn i borówek oraz suszone śliwki z odrobiną bakalii w tle. W smaku wyraźnie dają o sobie znać wszystkie składniki struktury: kwasowość, alkohol i cierpkie, lecz niezbyt szorstkie garbniki. Aromat wina utrzymuje się w ustach długo i wyraźnie. Pojawiają się również aromaty dojrzałej truskawki, dżemu wiśniowego, tytoniu, herbaty, pestek jabłek oraz prażonych migdałów.

Sugestia podania:
Amarone należy podawać w dużych kieliszkach zapewniających odpowiedni rozwój aromatów. Zalecane jest również przelanie wina na godzinę przed konsumpcją do karafki z szerokim dnem, celem napowietrzenia. Odpowiednia temperatura podania wina to
16 - 18°C.



I
nformacje o firmie:
Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalności na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sklepy pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 9000 sklepów tej marki, a w Polsce ponad 420.

/źródło - H&K Strategies PR/

PS. Wina te zapewne wkrótce z Lidla znikną ale wiedza o nich pozostanie i zapewne się przyda. BP.


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 13:10