Wpisany przez Podravka
|
piątek, 15 maja 2009 14:00 |
Strona 7 z 9
Zupa z karczochów
Składniki 40 g masła 2 łyżki posiekanej cebuli 2 ząbki wyciśniętego czosnku 500 g karczochów 200 g ziemniaków 2 łyżeczki Vegety Ziołowej 1 l wody 100 ml śmietany do gotowania 2 łyżki soku z cytryny
Do udekorowania: 200 g opiekanych grubo pokrojonych migdałów
Przygotowanie: W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety Ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety Ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.
Rada: Zupę serwować posypaną migdałami. Można także podać grzanki z pieczywa.
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:06 |