Podravka dla BabciPolki - Przepisy Drukuj Email
Wpisany przez Podravka   
piątek, 15 maja 2009 14:00
Spis treści
Podravka dla BabciPolki
Kaczka na sposób śródziemnomorski
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami
Kurczak z Tajlandii
Zapiekanka z warzywami
Zupa z karczochów
Kotlety drobiowe z grilla
Salsa na ostro
Wszystkie strony

Zupa z karczochów
 

Składniki
40 g masła
2 łyżki posiekanej cebuli
2 ząbki wyciśniętego czosnku
500 g karczochów
200 g ziemniaków
2 łyżeczki Vegety Ziołowej
1 l wody
100 ml śmietany do gotowania
2 łyżki soku z cytryny

Do udekorowania: 200 g opiekanych grubo pokrojonych migdałów

Przygotowanie:
W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, łyżeczkę Vegety Ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety Ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.

Rada:
Zupę serwować posypaną migdałami. Można także podać grzanki z pieczywa.
 



Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:06