Podravka dla BabciPolki Drukuj Email
Wpisany przez Podravka   
piątek, 15 maja 2009 14:00
Spis treści
Podravka dla BabciPolki
Kaczka na sposób śródziemnomorski
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami
Kurczak z Tajlandii
Zapiekanka z warzywami
Zupa z karczochów
Kotlety drobiowe z grilla
Salsa na ostro
Wszystkie strony

Podravka proponuje dobre jedzonko…

Informacje o firmie Podravka i kilka przepisów z basenu Morza Śródziemnego, a konkretnie z Chorwacji,  specjalnie dla „Babci Polki” od Podravki właśnie…

Podravka jest najsłynniejszą firmą chorwacką, znaną przede wszystkim z produkcji spożywczej. Firma posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów. Ma doświadczenie zarówno w produkcji przetworów mięsnych, dań gotowych, dodatków do potraw, jak i odżywek dla dzieci, słodyczy, herbat oraz napojów. W Polsce znana jest jako największy specjalista w dziedzinie przypraw i dodatków do potraw, głównie dzięki Vegecie. Firma powstała jeszcze przed drugą wojną światową, a jej początki były skromne i niczym nie zapowiadały dzisiejszych osiągnięć. W 1934 roku bracia Mateusz i Marian Wolf założyli małą przetwórnię owoców, która później stała się podstawą Podravki. Po drugiej wojnie światowej fabryka została znacjonalizowana i otrzymała obecną nazwę. Marka Vegeta pojawiła się na rynku w 1959 roku i w krótkim czasie stała się wizytówką Podravki. W latach sześćdziesiątych Vegeta dotarła również za granicę. Podravka sprzedaje obecnie swoje produkty w 40 krajach świata i zatrudnia ok. 7400 pracowników. Koncern ma firmy w 17 krajach na całym świecie, a fabryki w 5 krajach – Chorwacji, Słowenii, Czechach, Słowacji i od 2000 roku także w Polsce. www.podravka.pl

 

Boczniaki z grilla

Składniki: 6 boczniaków
Vegeta Mix do grilla
10 dag tartego sera mozarella
6 pomidorów (bez skóry i pestek)
4 łyżki tartej bułki
oliwa Ajvar

Sałatka:
2 pomidory
1 cebula dymka
koperek
2 łyżki oliwy
Vegeta Ziołowa

Sposób przygotowania:
Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej Vegetą Mix do grilla i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie 2 - 3 minuty
z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem, pomidorami pokrojonymi
w kostkę i polać pastą warzywną Ajvar. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dodatkiem masła koperkowego.

Sałatka. Pomidory pokroić w ósemki, koperek i cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Vegetę Ziołową wymieszać z oliwą. Polać sosem składniki sałatki i wymieszać.

Rada:
Boczniaków nie należy moczyć w wodzie, lecz myć pod bieżącą wodą, gdyż nasiąknięte tracą swój oryginalny smak. 


Kaczka na sposób śródziemnomorski

 Składniki na 4 osoby 1 kaczka (ok. 2 kg)
50 ml oleju
2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
2 ząbki czosnku
kieliszek winiaku
100 ml wina białego
20 g masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka Vegety
Kluseczki:
250 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
100 ml wody

Przygotowanie

Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować
je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.

Serwowanie
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.

Rada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.

Mała tajemnica
Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.


Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Składniki:
1 bagietka
1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravki
1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwkami Podravki
100g mozzarelli
listki bazylii, grubo mielony pieprz do dekoracji

Przygotowanie:
bagietkę pokroić w ukośne kromki, nałożyć na nie krojone pomidory, startą mozzarellę i pieprz. Przygotowane bruschetty zrumienić w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu udekorować liskami bazylii.

Rada:
zamiast bagietki można użyć chleba razowego.
 


 
Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami

Składniki dla 4 osób: 4 łyżki oliwy z oliwek
4 filety białej ryby
1 łyżka Vegety Mix do ryb
2 łyżki soku z cytryny

Dodatek warzywny:
2 marchewki
2 dymki
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
1 łyżka Vegety klasycznej

Sos pomarańczowy:
60 g masła
1 dymka, biała część drobno pokrojona
125 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka Vegety klasycznej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody

Przygotowanie: z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut.

Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.

Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem.

Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.

Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Składniki:
1 bagietka

1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravki
1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwkami Podravki
100g mozzarelli
listki bazylii, grubo mielony pieprz do dekoracji

Przygotowanie: bagietkę pokroić w ukośne kromki, nałożyć na nie krojone pomidory, startą mozzarellę i pieprz. Przygotowane bruschetty zrumienić w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu udekorować liskami bazylii.

Rada: zamiast bagietki można użyć chleba razowego.


Kurczaka z Tajlandii

Składniki dla 4- 6 osób: 700 g filetów kurczaka
100 g prażonych, niesłonych orzeszków ziemnych
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki curry
1 łyżeczka posiekanego liścia kolendry
1 łyżeczka Vegety Mix do kurczaka
2 łyżki oleju

Sałatka:
400 g ogórka
120 g kiełków sojowych
100 g cebuli
po 1 łyżeczce posiekanej świeżej mięty i kolendry
po 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i soku z cytryny
sól

Przygotowanie: Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do posmarowanej olejem brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ogórki przeciąć wzdłuż, wyjąć nasiona i pokroić w
cienkie wstążki. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.

Serwowanie: ciepłe mięso serwować z sałatką oraz ryżem.

Rada: świeże liście kolendry można ewentualnie zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  


Zapiekanka z warzywami

Składniki:
300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
100 g cebuli
1 świeża czerwona papryka
300 g cukinii
3 łyżeczki Vegety Ziołowej
2 ząbki czosnku
1 opakowanie ciasta strudlowego (500 g)
3 jaja
200 ml śmietany
100 g sera feta
50 g rukoli

Sposób przygotowania:
Mrożoną fasolkę szparagową wrzucić do osolonej wrzącej wody, chwilę pogotować i odcedzić. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodać plasterki cukinii, 2 łyżeczki Vegety Ziołowej i razem dusić około 10 minut. Na końcu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, posiekany czosnek. Wszystko schłodzić. Ciasto strudlowe rozwinąć i włożyć do owalnego naczynia, średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłożyć duszone warzywa, zalać roztrzepanym jajkiem ze śmietaną, łyżeczką Vegety Ziołowej, a następnie posypać startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 210ْ C ok. 20 minut.
 


Zupa z karczochów
 

Składniki
40 g masła
2 łyżki posiekanej cebuli
2 ząbki wyciśniętego czosnku
500 g karczochów
200 g ziemniaków
2 łyżeczki Vegety Ziołowej
1 l wody
100 ml śmietany do gotowania
2 łyżki soku z cytryny

Do udekorowania: 200 g opiekanych grubo pokrojonych migdałów

Przygotowanie:
W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, łyżeczkę Vegety Ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety Ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.

Rada:
Zupę serwować posypaną migdałami. Można także podać grzanki z pieczywa.
 


Kotlety drobiowe z grilla

Składniki:
   40 dag mielonego drobiowego mięsa
10 dag tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka Vegety Mix do grilla
2 łyżki bułki tartej
oliwa do smarowania
1 cebula
1 pomidor
3 pieczarki
pasta warzywna Ajvar

Sałatka:
sałata pekińska
ogórek świeży lub małosolny
1 pęczek rzodkiewek
1 pomidor
1 dymka
Vegeta Ziołowa
ocet winny
oliwa
1 łyżeczka musztardy
cukier

Sposób przygotowania:
Dobrze wymieszać składniki: mielone mięso, 5 dag sera, natkę, Vegetę Mix do grilla. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć w tartej bułce i ułożyć na wysmarowanym oliwą ruszcie. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia na wierzchu kotletów położyć plasterki pomidora bez skórki, plasterki podsmażonej cebuli i pieczarki. Polać pastą warzywną Ajvar wymieszaną z łyżką sera żółtego. Sałatę porwać na kawałki, a pozostałe warzywa pokroić na plasterki. Wymieszać i polać dressingiem sporządzonym z oliwy, cukru, musztardy, octu winnego, Vegety Ziołowej i rozgniecionego ząbka czosnku.

Rada:
Mięso należy dobrze wyrobić z Vegetą Mix na jednolitą masę, wtedy będzie ścisłe i nie rozpadnie się w trakcie grillowania.




Salsa na ostro

Składniki:
2 łyżki oliwy
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
800 g pomidorów krojonych Podravka
1 łyżka Vegety Pikantnej
50 ml białego wina
1 łyżka posiekanej bazylii

Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, pomidory krojone i Vegetę pikantną. Dusić na wolnym ogniu 15 minut. Gotować, stopniowo dolewając wody, aż potrawa osiągnie pożądaną gęstość. Gotową salsę posypać bazylią.

Rada:
Ciepłą salsę można podawać z kopytkami, spaghetti lub z innego rodzaju kluskami.

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:06