Podravka dla BabciPolki |
Wpisany przez Podravka |
piątek, 15 maja 2009 14:00 |
Podravka proponuje dobre jedzonko… Informacje o firmie Podravka i kilka przepisów z basenu Morza Śródziemnego, a konkretnie z Chorwacji, specjalnie dla „Babci Polki” od Podravki właśnie… Podravka jest najsłynniejszą firmą chorwacką, znaną przede wszystkim z produkcji spożywczej. Firma posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów. Ma doświadczenie zarówno w produkcji przetworów mięsnych, dań gotowych, dodatków do potraw, jak i odżywek dla dzieci, słodyczy, herbat oraz napojów. W Polsce znana jest jako największy specjalista w dziedzinie przypraw i dodatków do potraw, głównie dzięki Vegecie. Firma powstała jeszcze przed drugą wojną światową, a jej początki były skromne i niczym nie zapowiadały dzisiejszych osiągnięć. W 1934 roku bracia Mateusz i Marian Wolf założyli małą przetwórnię owoców, która później stała się podstawą Podravki. Po drugiej wojnie światowej fabryka została znacjonalizowana i otrzymała obecną nazwę. Marka Vegeta pojawiła się na rynku w 1959 roku i w krótkim czasie stała się wizytówką Podravki. W latach sześćdziesiątych Vegeta dotarła również za granicę. Podravka sprzedaje obecnie swoje produkty w 40 krajach świata i zatrudnia ok. 7400 pracowników. Koncern ma firmy w 17 krajach na całym świecie, a fabryki w 5 krajach – Chorwacji, Słowenii, Czechach, Słowacji i od 2000 roku także w Polsce. www.podravka.pl
Boczniaki z grilla Składniki: 6 boczniaków Sałatka: Sposób przygotowania: Sałatka. Pomidory pokroić w ósemki, koperek i cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Vegetę Ziołową wymieszać z oliwą. Polać sosem składniki sałatki i wymieszać. Rada: Kaczka na sposób śródziemnomorski Składniki na 4 osoby 1 kaczka (ok. 2 kg) Przygotowanie Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować Serwowanie Rada Mała tajemnica Bruschetta z pomidorami i mozzarellą Składniki: Przygotowanie: Rada: Składniki dla 4 osób: 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatek warzywny: Sos pomarańczowy: Przygotowanie: z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut. Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty. Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem. Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym. Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Składniki: Przygotowanie: bagietkę pokroić w ukośne kromki, nałożyć na nie krojone pomidory, startą mozzarellę i pieprz. Przygotowane bruschetty zrumienić w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu udekorować liskami bazylii. Rada: zamiast bagietki można użyć chleba razowego. Kurczaka z Tajlandii Składniki dla 4- 6 osób: 700 g filetów kurczaka Sałatka: Przygotowanie: Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do posmarowanej olejem brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ogórki przeciąć wzdłuż, wyjąć nasiona i pokroić w Serwowanie: ciepłe mięso serwować z sałatką oraz ryżem. Rada: świeże liście kolendry można ewentualnie zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zapiekanka z warzywami Składniki: Sposób przygotowania: Zupa z karczochów Składniki Do udekorowania: 200 g opiekanych grubo pokrojonych migdałów Przygotowanie: Rada: Kotlety drobiowe z grilla Sposób przygotowania: Dobrze wymieszać składniki: mielone mięso, 5 dag sera, natkę, Vegetę Mix do grilla. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć w tartej bułce i ułożyć na wysmarowanym oliwą ruszcie. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia na wierzchu kotletów położyć plasterki pomidora bez skórki, plasterki podsmażonej cebuli i pieczarki. Polać pastą warzywną Ajvar wymieszaną z łyżką sera żółtego. Sałatę porwać na kawałki, a pozostałe warzywa pokroić na plasterki. Wymieszać i polać dressingiem sporządzonym z oliwy, cukru, musztardy, octu winnego, Vegety Ziołowej i rozgniecionego ząbka czosnku. Rada: Mięso należy dobrze wyrobić z Vegetą Mix na jednolitą masę, wtedy będzie ścisłe i nie rozpadnie się w trakcie grillowania. Salsa na ostro Składniki: 2 łyżki oliwy 50 g cebuli 1 ząbek czosnku 800 g pomidorów krojonych Podravka 1 łyżka Vegety Pikantnej 50 ml białego wina 1 łyżka posiekanej bazylii Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, pomidory krojone i Vegetę pikantną. Dusić na wolnym ogniu 15 minut. Gotować, stopniowo dolewając wody, aż potrawa osiągnie pożądaną gęstość. Gotową salsę posypać bazylią. Rada: Ciepłą salsę można podawać z kopytkami, spaghetti lub z innego rodzaju kluskami. |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:06 |