Podravka dla BabciPolki - Przepisy Drukuj Email
Wpisany przez Podravka   
piątek, 15 maja 2009 14:00
Spis treści
Podravka dla BabciPolki
Kaczka na sposób śródziemnomorski
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami
Kurczak z Tajlandii
Zapiekanka z warzywami
Zupa z karczochów
Kotlety drobiowe z grilla
Salsa na ostro
Wszystkie strony

Kotlety drobiowe z grilla

Składniki:
   40 dag mielonego drobiowego mięsa
10 dag tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka Vegety Mix do grilla
2 łyżki bułki tartej
oliwa do smarowania
1 cebula
1 pomidor
3 pieczarki
pasta warzywna Ajvar

Sałatka:
sałata pekińska
ogórek świeży lub małosolny
1 pęczek rzodkiewek
1 pomidor
1 dymka
Vegeta Ziołowa
ocet winny
oliwa
1 łyżeczka musztardy
cukier

Sposób przygotowania:
Dobrze wymieszać składniki: mielone mięso, 5 dag sera, natkę, Vegetę Mix do grilla. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć w tartej bułce i ułożyć na wysmarowanym oliwą ruszcie. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia na wierzchu kotletów położyć plasterki pomidora bez skórki, plasterki podsmażonej cebuli i pieczarki. Polać pastą warzywną Ajvar wymieszaną z łyżką sera żółtego. Sałatę porwać na kawałki, a pozostałe warzywa pokroić na plasterki. Wymieszać i polać dressingiem sporządzonym z oliwy, cukru, musztardy, octu winnego, Vegety Ziołowej i rozgniecionego ząbka czosnku.

Rada:
Mięso należy dobrze wyrobić z Vegetą Mix na jednolitą masę, wtedy będzie ścisłe i nie rozpadnie się w trakcie grillowania.




Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:06