Podravka dla BabciPolki - Przepisy Drukuj Email
Wpisany przez Podravka   
piątek, 15 maja 2009 14:00
Spis treści
Podravka dla BabciPolki
Kaczka na sposób śródziemnomorski
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami
Kurczak z Tajlandii
Zapiekanka z warzywami
Zupa z karczochów
Kotlety drobiowe z grilla
Salsa na ostro
Wszystkie strony

Kurczaka z Tajlandii

Składniki dla 4- 6 osób: 700 g filetów kurczaka
100 g prażonych, niesłonych orzeszków ziemnych
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki curry
1 łyżeczka posiekanego liścia kolendry
1 łyżeczka Vegety Mix do kurczaka
2 łyżki oleju

Sałatka:
400 g ogórka
120 g kiełków sojowych
100 g cebuli
po 1 łyżeczce posiekanej świeżej mięty i kolendry
po 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i soku z cytryny
sól

Przygotowanie: Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do posmarowanej olejem brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ogórki przeciąć wzdłuż, wyjąć nasiona i pokroić w
cienkie wstążki. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.

Serwowanie: ciepłe mięso serwować z sałatką oraz ryżem.

Rada: świeże liście kolendry można ewentualnie zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  



Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:06