Podravka dla BabciPolki - Przepisy Drukuj Email
Wpisany przez Podravka   
piątek, 15 maja 2009 14:00
Spis treści
Podravka dla BabciPolki
Kaczka na sposób śródziemnomorski
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami
Kurczak z Tajlandii
Zapiekanka z warzywami
Zupa z karczochów
Kotlety drobiowe z grilla
Salsa na ostro
Wszystkie strony

 
Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami

Składniki dla 4 osób: 4 łyżki oliwy z oliwek
4 filety białej ryby
1 łyżka Vegety Mix do ryb
2 łyżki soku z cytryny

Dodatek warzywny:
2 marchewki
2 dymki
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
1 łyżka Vegety klasycznej

Sos pomarańczowy:
60 g masła
1 dymka, biała część drobno pokrojona
125 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka Vegety klasycznej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody

Przygotowanie: z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut.

Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.

Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem.

Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.

Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Składniki:
1 bagietka

1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravki
1 opakowanie Pomidorów krojonych z oliwkami Podravki
100g mozzarelli
listki bazylii, grubo mielony pieprz do dekoracji

Przygotowanie: bagietkę pokroić w ukośne kromki, nałożyć na nie krojone pomidory, startą mozzarellę i pieprz. Przygotowane bruschetty zrumienić w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu udekorować liskami bazylii.

Rada: zamiast bagietki można użyć chleba razowego.



Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:06