Strona 2 z 9
Kaczka na sposób śródziemnomorski
Składniki na 4 osoby 1 kaczka (ok. 2 kg) 50 ml oleju 2 puszki pomidorów bez skórki Podravka 200 g czarnych oliwek bez pestek 1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek) 2 ząbki czosnku kieliszek winiaku 100 ml wina białego 20 g masła 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka Vegety Kluseczki: 250 g mąki pszennej jajko szczypta soli 100 ml wody
Przygotowanie
Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Serwowanie Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Rada Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.
Mała tajemnica Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.
|