Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 16 października 2023 12:35 |
Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem - przepis
Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika. Pycha!
Składniki (2 porcje): • 800 g pomidorów malinowych • 2 ogórki gruntowe • pół małej czerwonej cebuli • 1 kromka czerstwego chleba • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka octu balsamicznego • 50 ml oliwy z oliwek • sól, pieprz Na krewetki: • 6 sztuk surowych krewetek • 1 ząbek czosnku • 10-12 pomidorków koktajlowych • 3 łyżki białego wytrawnego wina • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Dodatkowo: • 3 łyżki słonecznika np. KRESTO • listki bazylii do posypania Wykonanie: 1. Słonecznik upraż na suchej patelni. 2. Natnij skórkę na pomidorach i zalej je wrzątkiem. Pomidory obierz ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach. 3. Do kielicha blendera przełóż pokrojone pomidory, obrane ogórki, ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pokruszony chleb, ocet i oliwę. Dodaj soli, pieprzu i zblenduj. Przełóż do schłodzenia na 2-3 godziny. 4. Krewetki i pomidorki nabij na patyczki do burgerów. Smaż na oliwie razem z czosnkiem i pozostałymi pomidorkami. Gdy krewetki będą różowe z obu stron wlej wino, a po odparowaniu dodaj masła. 5. Gazpacho podaj z prażonym słonecznikiem, oliwą i bazylią.
/źródło - / |