Przepis Vegety na Świąteczny bigos |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 08 grudnia 2011 14:08 |
Vegeta W Smak do... świąt Coraz częściej zdarza nam się eksperymentować z potrawami na świątecznym stole, jednak to tradycyjne dania – te, na które czekamy cały rok – królują w menu. Dzięki przyprawom Vegeta, gwarantującym wyśmienity smak, ich przygotowanie może być jeszcze szybsze i łatwiejsze. Zupa grzybowa z uszkami, pierogi z grzybami i kapustą, kapusta z grzybami, bigos, smażony karp oraz karp w galarecie – niezwykle trudno podczas świąt znaleźć polski stół bez tych tradycyjnych, kojarzących się z Bożym Narodzeniem potraw. I choć ich przygotowanie wymaga sporej ilości czasu, świąteczny klimat, jaki tworzą już gotowe dania, na pewno wynagrodzi nam włożony w nie wysiłek. Przygotowanie dobrej potrawy wymaga nie tyle talentu kulinarnego, co użycia odpowiednich, pasujących do danego dania przypraw. W ofercie Podravki znajdziemy przyprawy, które ułatwią nam doprawienie znanych nam wszystkim smaków. Vegeta Natur do dań z grzybów, Vegeta do ryb i Vegeta do bigosu to kompozycje, które idealnie dopełnią smak wigilijnych i świątecznych potraw.
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej Sposób przygotowania: Kapustę słodką posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę. Dodać kapustę kiszoną i gotować następne 30 minut. Namoczyć śliwki. Mięso podzielić na małe kawałki i dobrze obsmażyć wraz z cebulą i boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać przygotowane mięso, kiełbasę i śliwki. Całość zalać wywarem połączonym z koncentratem pomidorowym, dodać Vegetę do bigosu i gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny często mieszając. Zostawić na noc w lodówce i następnego dnia odgrzać. Do tradycynego bigosu możemy dodać suszone grzyby, które wzbogacą smak potrawy. Smacznego!
|
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 22:30 |