Pożywany quiche w stylu zero waste z cukinią, fetą i szynką |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 13 stycznia 2022 17:35 |
Pożywany quiche w stylu zero waste z cukinią, fetą i szynkąJak ograniczyć marnowanie żywności? Wykorzystaj resztki jedzenia z lodówki i przygotuj pyszne danie w myśli zasady zero waste, np. pożywny quiche. Ta szybka potrawa będzie świetnym pomysłem zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. Quiche możesz przygotować z dowolnych składników – w przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu. Wypróbuj nasz pomysł na smakowity quiche z cukinią, fetą i szynką.
Jeśli chcesz wyzwolić swoją kreatywność w kuchni, quiche będzie idealną potrawą do kulinarnych eksperymentów. Wprawdzie składniki bazowe są przeważnie takie same: jajka, śmietana, ale już dodatki możesz dowolnie zmieniać. Mogą to być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Aby quiche był pożywny i dodawał energii, warto wzbogacić go wędliną, która jest bogatym źródłem białka, np. szynką Kurpiowskie Specjały. To wędlina z wysokiej jakości mięsa wieprzowego – świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Quiche z cukinią, fetą i szynkąCzas przygotowania: 50 min., 4 porcje Jak przygotować: Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut. Więcej przepisów na www.kurpiowskiespecjaly.pl/przepisy/ /źródło - / |