Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 27 grudnia 2021 15:54 |
Bezglutenowy chleb zimowy - przepis
Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!
Składniki: • 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba jasnego (np. marki Ocelio) • 470g wody • 30g oleju • 2 łyżki siemienia lnianego • 3 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich • 3 łyżki słonecznika • 100g żurawiny
Przygotowanie: 1. Mąkę, wodę oraz olej wymieszać w misce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Nastawić piekarnik na 220 st. C. 3. Pozostałe składniki oprószyć łyżką mieszanki i po wyrośnięciu wymieszać z ciastem na chleb. 4. Keksówkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto na chleb. 5. Po umieszczeniu w piekarniku zmniejszyć temperaturę na 200 st. i piec przez 40 minut. Smacznego!
/źródło - / |