Płyty indukcyjne warte uwagi? Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 09 listopada 2011 09:48
Płyty indukcyjne – warte uwagi?

Kuchnia to miejsce, gdzie króluje przede wszystkim kucharz lub kucharka. Nie bez znaczenia jednak pozostają składniki i odpowiednie narzędzia. Smaczne posiłki można porównać z piękną muzyką, kuchenkę, garnki i inne wyposażenie kuchenne to instrumenty, a kucharz jest muzykiem.

Tylko dobrze zgrane poszczególne elementy, mogą prowadzić do sukcesu. Płyta grzewcza lub gazowa, to jedne z najistotniejszych instrumentów kuchennych. Od kilku lat jest dość głośno o płytach indukcyjnych – czym wyróżniają się spośród innych urządzeń grzewczych i czy faktycznie warto ją instalować?

Zasada działania
Siła, która jest odpowiedzialna za nadzwyczajne właściwości takich płyt to indukcja elektromagnetyczna. Polega ona na powstawaniu zmiennego pola magnetycznego dzięki cewce indukcyjnej i w ten sposób wytwarzaniu energii cieplnej dokładnie w spodzie garnka. Pozwala to na zdecydowanie szybsze podgrzanie potraw do temperatury jaką konkretnie chcemy. Ciepło nie jest przekazywane najpierw przez grzałkę, po płytę i wreszcie do garnka, a bezpośrednio do jego dna. Sama płyta nagrzewa się jedynie z powodu emisji ciepła przez samo naczynie.
Wady płyt indukcyjnych
Na samym wstępie płyty indukcyjne są odradzane osobom z rozrusznikami serca i aparatami słuchowymi, także inne urządzenia wrażliwe na pole magnetyczne mogą zostać uszkodzone tylko znajdując się w pobliżu.
Kolejną wadą jest delikatna płyta, która w przypadku uszkodzeń, może utrudniać indukcję. Wymagane są więc skrobaki i środki czyszczące przeznaczone specjalnie do płyt ceramicznych.
Także sama zasada działania płyt wymaga stosowania naczyń do gotowania z idealnie płaskim dnem oraz wykonane z substancji ferromagnetycznych. W praktyce są to wszystkie garnki, do których dna przyczepia się magnes – najczęściej są oznaczone jako przeznaczone do płyt indukcyjnych.
Zalety indukcji w kuchni
Często można się spotkać z opinią, że płyty indukcyjne pochłaniają wręcz ogromne ilości prądu elektrycznego. Nic bardziej mylnego, są one bowiem oszczędniejsze od zwykłych płyt ceramicznych, a porównywalne cenowo do gotowania na gazie.
Są przy tym zdecydowanie bezpieczniejsze, ponieważ płyta nagrzewa się tylko od samego garnka, ograniczona jest więc powierzchnia o którą można się oparzyć. Sama płyta nie włączy się bez ustawienia na niej odpowiedniego garnka, można bardzo łatwo ustawić temperaturę, a także często płyty są wyposażone w wyłączniki czasowe. Wszystko to sprawia, że płyty indukcyjne są bezpieczniejsze od innych urządzeń grzewczych, a na pewno od palników gazowych.
Kolejna zaleta jest dokładnie taka sama, jak w przypadku zwykłych płyt ceramicznych, a więc brak produktów spalania gazu w pomieszczeniu i na garnkach. Nie osadza się więc sadza tak na naczyniach, jak i w całej kuchni.
Dobry zakup, ale dla kogo?
Zwolennicy kuchenek gazowych najczęściej na korzyść rozwiązań stosowanych w ich domach wymieniają brak potrzeby podłączania kuchenki do instalacji elektrycznej, co podczas awarii może być problemem. Jednak w miastach dość rzadko dochodzi do dłuższych awarii prądu niż na kilka godzin, dlatego też płyty tego typu polecamy przede wszystkim mieszkańcom miast. Także gospodynie domowe, które cenią sobie szybkość gotowania, powinny być zadowolone z indukcji – pozwala skrócić czas gotowania nawet o 30%.
Kuchenki indukcyjne powoli stają się standardem w Polskich domach. Także firma Beck Imperial posiada w swej ofercie takie urządzenie. Jest ona wyposażona w ustawienie czasowe, rozpoznawanie średnicy naczyń, a także rodzaju materiału z jakiego są wyprodukowane. Jedną z głównych zalet tego urządzenia jest wybór temperatury gotowania od 60°C do 240°C. Kuchenka ta w pełni wykorzystuje wszystkie zalety indukcji elektromagnetycznej.

/źródło - Cyrek IT/

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 13:05