Orzeźwiające napoje na gorące dni – co pić gdy doskwiera upał? |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 18 lipca 2021 10:25 |
Orzeźwiające napoje na gorące dni – co pić gdy doskwiera upał?Gdy temperatura przekracza 30 stopni, a żar leje się z nieba nie wolno zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów. W upalne dni Twoim nieodłącznym towarzyszem powinna być butelka wody mineralnej, ale możesz też nawadniać się innymi orzeźwiającymi napojami, które pomogą Ci przetrwać gorące lato. Sprawdź nasze pomysły na owocowe koktajle, chłodzące lemoniady czy pobudzające mrożone kawy!
Wysokie temperatury zazwyczaj zmniejszają apetyt, ale powodują wzmożone pragnienie, którego nie można lekceważyć. Choć latem podstawę spożywanych płynów powinna stanowić woda, warto też urozmaicać swoje menu m.in.: lemoniadą lub mrożoną herbatą. Przedstawiamy pomysły na orzeźwiające napoje, po wypiciu których poczujesz przyjemne uczucie chłodu. Mrożona herbata na upałyMieszkańcy krajów arabskich z upałem radzą sobie pijąc gorącą herbatę, ale jeśli latem nie masz ochoty na ciepły napój możesz śmiało postawić na jego mrożoną wersję. Najprostszym sposobem będzie zaparzenie dużej ilości ulubionej herbaty i pozostawienie dzbanka z nią do ostudzenia. Gdy napój ostygnie pora na dodatki – orzeźwiający smak nadadzą mu cytrusy, świetnie smakować będą również truskawki lub pokrojone w duże plastry brzoskwinie. Jeśli masz pod ręką świeże zioła koniecznie dodaj je do napoju – klasycznym uzupełnieniem mrożonej herbaty jest mięta, ale smak napoju podkręcisz także kilkoma listkami bazylii, a nawet... gałązką rozmarynu! Nieodłącznym elementem mrożonej herbaty są kostki lodu, które możesz zastąpić mrożonymi owocami, dzięki czemu wzbogacisz smak napoju i unikniesz jego rozwodnienia.
Różne oblicza kawy mrożonejW upalne dni brakuje Ci energii, a kubek gorącej kawy nie brzmi zachęcająco? To znak, aby przygotować mrożoną wersję tego energetycznego napoju. Jeśli chcesz zmodyfikować klasyczny przepis na kawę z lodem i zimnym mlekiem, zastąp je roślinnym napojem kokosowym, który nada całości tropikalny posmak. Możesz też spienić mleko za pomocą spieniacza, a jeśli go nie masz – szczelnego słoika lub shakera, którym będziesz potrząsać aż do uzyskania mlecznej pianki. Innym pomysłem na kawę na zimno jest zamrożenie podwójnego espresso w pojemniczku do robienia lodu. Tak powstałe kawowe kostki lodu dodaj do mleka lub napoju roślinnego – np. owsianego lub migdałowego. Zamrożona kawa będzie powoli uwalniać swój aromat, a napój nabierać intensywności w trakcie picia. Ciekawą propozycją na mrożoną kawę jest też dalgona coffe, która zdobyła sławę na TikToku i podbiła serca internautów na całym świecie. Jej wykonanie jest banalnie proste – wystarczy, że zachowasz odpowiednie proporcje. Ilość kawy rozpuszczalnej powinna być taka sama jak ilość cukru i wrzątku – jeśli chcesz zrobić kawę z dwóch łyżeczek, dodaj tyle samo pozostałych składników. Następnie trzeba je ubić – możesz to zrobić mikserem lub spieniaczem, ale intensywne mieszanie łyżką też powinno zdać egzamin. Kawową piankę zalej zimnym mlekiem i dodaj kilka kostek lodu – niesamowite wrażenia smakowe gwarantowane! Lemoniada nie tylko z cytrynamiMyśląc o napojach na lato nie sposób pominąć lemoniady – chyba każdy ma swój ulubiony przepis na ten orzeźwiający napój na bazie wody, cytryny i lodu. Nie oznacza to jednak, że lemoniada nie może być przyrządzona z nieco innych składników. Wersję podstawową urozmaicisz dodając do niej plastry ogórka, pokrojonego w kostkę ananasa czy maliny. Możesz też pójść o krok dalej i, po wcześniejszym usunięciu pestek, zblendować soczyste owoce jak gruszki lub arbuz, dolać do tak powstałego musu wodę i odstawić do schłodzenia. Co ciekawe, modyfikować można nie tylko dodatki do lemoniady, ale również zastąpić zwykłą wodę innym napojem. W roli jej zamiennika świetnie sprawdzi się sok z aloesu, brzozy lub woda kokosowa.
Koktajl, smoothie albo owocowy chłodnikW wakacje warto wykorzystać bogactwo świeżych i dojrzałych owoców. Na ich podstawie przygotujesz pyszne koktajle i smoothie, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale zapewnią też uczucie sytości. W upalne dni ukojenie przyniesie melonowy shake, który przyrządzisz blendując melona z lodem, miętą, sokiem z limonki i wodą mineralną – najlepiej gazowaną. Inną, bardziej sycącą propozycją, jest jagodowo-bananowe smoothie z roślinnym napojem waniliowym. Jeśli chcesz, aby koktajl był bardziej gęsty zastąp mleko jogurtem, najlepiej typu greckiego. Dzięki bananom nie musisz się martwić, że Twoje smoothie będzie za kwaśne – występujący w nich naturalnie cukier zapewni optymalną słodycz napoju. W zależności od tego, jak podasz smoothie może być ono zarówno koktajlem jak i... chłodnikiem! Po prostu wybierz swoje ulubione sezonowe owoce dodaj do nich wodę, napój kokosowy lub jogurt naturalny i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelej do miseczek. Ważnym elementem tradycyjnych chłodników są dodatki, dlatego pamiętaj o dodaniu do swojej owocowej wersji listków mięty, kleksa ze śmietany, gałki lodów lub chrupiących orzechów. Luiza Wilczewska - Dietetyk kliniczny Specjalistka z dziedziny dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, a edukację na poziomie magisterskim kontynuowała na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie. Promotorka zdrowego żywienia i ekologii. W sklepie internetowym Bee.pl odpowiada m.in. za tworzenie tematycznych jadłospisów, przepisów z wykorzystaniem produktów z asortymentu sklepu oraz opracowywaniem tekstów na bloga o tematyce żywieniowej. Prywatnie fanka naturalnej pielęgnacji oraz majsterkowania w drewnie. /źródło - / |