Naleśnikowa podróż w mniej znane |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 25 marca 2021 18:19 |
Naleśnikowa podróż w mniej znaneMąka, jajko, mleko, trochę wody, odrobina cukru. Tak niewiele trzeba, aby w kilka chwil wyczarować danie pojawiające się w czołówce comfort food. Mowa oczywiście o naleśnikach! Kochają je mali i duzi na całym świecie. Ich rodzajów i sposobów przyrządzania jest tyle, że najwięksi miłośnicy puszystych placków mogą jeść je na śniadanie, obiad i kolację, a każdy z tych posiłków obfitował będzie w inne doznania smakowe! Gotowi na kulinarną podróż z naleśnikiem na talerzu? Kiedy myślimy naleśnik, widzimy najczęściej albo klasyczne francuskie crêpes albo puszyste pankejki w amerykańskim stylu. Nasza propozycja podróży kulinarnej w naleśnikowym wydaniu to mniej oczywiste, ale bardzo ciekawe destynacje. Zobaczcie (i spróbujcie!) sami, jakie naleśniki królują na talerzach Finów, Rosjan i Koreańczyków. Z kulinarną wizytą w ojczyźnie MuminkówOkazuje się, że Finlandia, kraj kojarzony głównie ze skokami narciarskimi oraz sympatycznymi, żyjącymi w magicznej dolinie bohaterami bajki dla dzieci, w narodowej kuchni ma także swój rodzaj naleśnika. Pannukakku pod względem użytych składników nie różni się wiele od znanych nam tradycyjnych naleśników. Jednakże, jego wyjątkowa, aksamitna konsystencja przypominająca budyń, wypełniający chrupiący wierzch, to zasługa pieczenia naleśnika w piekarniku. Wilgotny w środku pannukakku przypomina w smaku gofra i tak jak on, podawany jest często z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub dżemem oraz owocami (najczęściej jagodowymi, co charakterystyczne jest dla fińskiej kuchni, w której popularne sa borówki, brusznice moroszki, czy owoce rokitnika). Co ciekawe, w wielu fińskich restauracjach pannukakku serwowany jest jako deser w zestawie z hernekeitto – tradycyjną fińską grochówką, która króluje w menu dnia w każdy czwartek! Wstrzymajcie się jednak z -rezerwacją biletu do Helsinek, by spróbować fińskiego naleśnika. Przepis znajdziecie bowiem na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)(TM6, TM5)SKŁADNIKI Przygotowanie 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło. Przełożyć na blachę do pieczenia (40 x 35 cm), odstawić. 2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier i sól, wymieszać 10-15 s/obr. 5. Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika włożyć blachę z odważonym masłem, piec do momentu, aż się roztopi. Ciasto przelać na rozgrzaną blachę, piec ok. 25 min (200°C, termoobieg). Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) pokroić na kawałki i podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną i owocami jagodowymi. Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®: 1. Masło przełożyć na blachę do pieczenia (40 x 35 cm), odstawić. 2. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól zmiksować. Odstawić na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika włożyć blachę z masłem, piec do momentu, aż się roztopi. Ciasto przelać na rozgrzaną blachę, piec ok. 25 min (200°C, termoobieg). Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) pokroić na kawałki i podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną i owocami jagodowymi. WSKAZÓWKA Pyszny przystanek u wschodnich sąsiadów Bliny z paprykowym ragout (TM6, TM5)SKŁADNIKI Bliny Paprykowe ragout Przygotowanie Bliny 2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min 30 s/37°C/obr. 2. 3. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Umyć naczynie miksujące. Paprykowe ragout 5. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier i natkę pietruszki, gotować 15 min/95°C/ obr. 1. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy na średniej mocy palnika. Nakładać ciasto, tworząc placki (Ø ok. 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Bliny z paprykowym ragout podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem crème fraîche. Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®: Bliny 2. Mleko podgrzać z drożdżami i cukrem przez kilka minut. 3. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, jajko, sól i pieprz, zmiksować. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Paprykowe ragout 5. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier i natkę pietruszki, gotować ok. 20 minut. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy na średniej mocy palnika. Nakładać ciasto, tworząc placki (Ø ok. 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Bliny z paprykowym ragout podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem crème fraîche. WSKAZÓWKA Koreański street food – raz, proszę!Na deser zabieramy was na koreańską ulicę, gdzie królują dość kaloryczne, ale przepyszne i chrupiące hotteok – jeden ze słynniejszych koreańskich street food’owych smakołyków. Ich historia sięga początków XIX wieku, kiedy to Chińczycy przywieźli ich recepturę do Korei właśnie. Hotteok to smażone na głębokim tłuszczu drożdżowe, nadziewane naleśniki, wypełnione tradycyjnie brązowym cukrem, cynamonem oraz zmielonymi orzechami. Jeden, z pozoru niewinnie wyglądający placuszek to prawie 300 kcal, nic dziwnego więc, że popularne są szczególnie w sezonie zimowym. Obecnie serwowane są także z warzywnym lub mięsnym nadzieniem. W naszej propozycji pozostajemy wierni tradycji i udostępniamy przepis ze słodkim miksem ziaren sezamu i orzeszków ziemnych, skąpanych w miodzie i cynamonie. Istna rozpusta! Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)(TM6, TM5)SKŁADNIKI CIASTO NADZIENIE I SMAŻENIE Przygotowanie Ciasto Nadzienie i smażenie 3. Dodać orzeszki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 4. Dodać cukier, miód i cynamon, zmiksować 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 8 równych części i uformować w kule. Każdą kulę rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 10 cm), na środek nałożyć 1 łyżkę nadzienia, założyć brzegi ciasta na nadzienie i szczelnie skleić, tworząc kulkę. Czynności powtarzać dla pozostałego ciasta i nadzienia. 6. Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Kulki delikatnie spłaszczać w dłoniach, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, lekko dociskając łopatką, aby powstały placki (Ø ok. 8 cm). Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Hotteok (nadziewane placki na słodko) podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®: Ciasto Nadzienie i smażenie 3. Dodać rozdrobnione orzeszki. 4. Dodać cukier, miód i cynamon, zmiksować do uzyskania zwartej masy. Odstawić. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 8 równych części i uformować w kule. Każdą kulę rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 10 cm), na środek nałożyć 1 łyżkę nadzienia, założyć brzegi ciasta na nadzienie i szczelnie skleić, tworząc kulkę. Czynności powtarzać dla pozostałego ciasta i nadzienia. 6. Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Kulki delikatnie spłaszczać w dłoniach, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, lekko dociskając łopatką, aby powstały placki (Ø ok. 8 cm). Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Hotteok (nadziewane placki na słodko) podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Czytaj także TUTAJ /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 25 marca 2021 18:48 |