Co tak naprawdę oznacza „czysta lodówka”? Sprawdź! |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 14 czerwca 2020 13:09 |
Co tak naprawdę oznacza „czysta lodówka”? Sprawdź!Pakując zakupy do naszej lodówki wierzymy, że to najlepsze i najczystsze dla nich miejsce. Jak się okazuje – niekoniecznie. Na powierzchni nie tylko świeżych owoców i warzyw, mięsa czy serów, ale także na plastikowych opakowaniach, które przynosimy ze sklepu, kryje się multum drobnoustrojów. Dbałość o higieniczną czystość lodówki powinna być więc naszym codziennym nawykiem. Podpowiadamy, jak utrzymać ją w prosty sposób. Co kryje się w Twojej lodówce?Lodówka jest niezastąpionym sprzętem kuchennym, obecnym w każdym domu. Staramy się dbać o jej czystość możliwie często. Jednak jak wiadomo, nie zawsze nam się to udaje, co więcej – bywa, że mimo szczerych chęci nie robimy tego prawidłowo. W lodówce przechowujemy surowe mięso, owoce i warzywa czy sery, które spożywamy bezpośrednio po wyjęciu. Czystość półek oraz szuflad ma zatem kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia. Powinniśmy zwrócić uwagę na to, w jakim są stanie. Mycie samą wodą nie wystarczy, by zabić bakterie i wirusy, a także zmyć trudniejsze zabrudzenia. Uniwersalny płyn do mycia wszystkich powierzchni ma w swojej ofercie marka BeSymbio, która postawiła na roślinne substancje aktywne. Dzięki temu pozostawisz swoją lodówkę bez chemicznego śladu. Jak zadbać o czystość lodówki? Postaw na naturę!Na powierzchni świeżych produktów, ale także opakowań, które przynosimy ze sklepu także kryją się bakterie szkodliwe dla nas i całej rodziny. Czystość lodówki powinna być więc naszym nawykiem. Jak ją utrzymać?Higieniczna czystość krok po kroku. Najważniejsza, a zarazem najprostsza rada - regularnie myj półki i szuflady specjalistycznymi produktami. To pozwoli Ci na zachowanie higienicznej czystości, co będzie miało również wpływ na świeżość produktów. Jeśli zdarzy się, że wewnątrz coś się rozleje, nie odwlekaj wytarcia tego na później. Przetrzyj miejsce najpierw suchą szmatką lub ręcznikiem papierowym, a później czystym materiałem lekko nasączonym płynem (warto postawić na płyn, którego zapach jest całkowicie neutralny, a on sam działa silnie przeciwdrobnoustrojowo, m. in. dzięki ekstraktowi z pestek grejpfruta). W tej sposób zapobiegniesz rozwojowi bakterii. To bardzo ważne by zwracać uwagę na rodzaj środków jakimi czyścimy lodówkę, ponieważ mają one kontakt z żywnością, którą spożywamy. Nie powinny zawierać syntetycznych konserwantów i środków zapachowych, które mogą pośrednio dostać się do naszego organizmu. Najlepiej, jeśli są to naturalne produkty, które poza tym, że zmyją brud i osad, dodatkowo zabiją bakterie, grzyby i pleśnie oraz wirusy. Dobrze, jeśli produkt na który postawisz będzie miał w swoim składzie także absorbery nieprzyjemnego zapachu, np. enzymy cukru trzcinowego, które dodatkowo zneutralizują nieprzyjemne zapachy. /źródło - / |
Poprawiony: niedziela, 14 czerwca 2020 13:19 |