Ciekawe przepisy na Wielkanocne desery
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 26 marca 2020 14:11

Ciekawe przepisy na Wielkanocne desery

Bakalie to jedne z podstawowych składników wielkanocnych potraw. Dzięki mieszance intensywnych w smaku włoskich orzechów, słodko-kwaśnej żurawinie czy miękkiej suszonej moreli powstają nie tylko wytrawne dania, ale także pyszne, świąteczne desery. Spraw radość swoim bliskim i zaskocz ich najciekawszą odsłoną bakaliowych, kulinarnych kompozycji.

Spotkania przy wielkanocnym stole to możliwość do długich rozmów z rodziną i próbowania smacznych potraw. Tradycją stało się, że po obiedzie podawany jest deser. To moment, w którym można sprawić wyjątkową przyjemność swoim gościom i poczęstować ich pysznymi słodkościami. W ich przygotowaniu zainspiruj się smakami innych kuchni.

Deserowy Panforte

Dla wielbicieli bakalii polecamy kakaowy, włoski deser Panforte. Jego głównymi składniki są orzechy, migdały i suszone morele oraz daktyle. Doskonale smakuje podawany z kawą latte.

Składniki:150 g miodu 50 g mąki pszennej30 g cukru 30 g masła 2 łyżki kakao ½ łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta białego pieprzu50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie50 g suszonych daktyli Bakal Soft 50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie 50 g suszonych fig Bakal Soft

Wykonanie:Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Figi, morele oraz daktyle pokroić na średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały posiekać. Bakalie przesypać do dużej miski. Następnie dodać mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszać. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotować otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelać ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w 165 stopniach.

Marchewkowy tort

Na zakończenie wizyty gości, poczęstuj ich wyśmienitym tortem marchewkowym. To smaczne ciasto o wilgotnej konsystencji, pochodziz kuchni amerykańskiej. Jego niewątpliwą zaletą jest proste wykonanie. Dodatek bakalii sprawi, że tort nabierze wielkanocnego charakteru.

Składniki na ciasto:250 g startej na drobnych oczkach surowej marchewki230 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia90 g drobnego cukru70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej½ mielonych goździkówszczypta soli 2 duże jajka40 g suszonych moreli Bakal Soft40 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie 40 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie 10 całych orzechów Chandler Bakal Naturalnie (do dekoracji)

Składniki na krem do przełożenia:200 g sera białego (może być sernikowy)70 g miękkiego masłacukier puder do smaku 2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:W misce połączyć składniki suche: mąka, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem aż do otrzymania gładkiej masy. Połączyć zawartość obu pojemników i dodać startą marchewkę oraz posiekane bakalie oprócz orzechów włoskich. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni i piec ciasto do suchego patyczka, czyli około 50 minut. Ostudzić i podzielić na 2 blaty. Składniki na serowy krem zmiksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć nim blaty. Na koniec udekorować ciasto orzechami włoskimi.

Do wielkanocnych, słodkich wypieków warto podchodzić kreatywnie. Bakalie to doskonałe składniki, które pozwalają na odkrywanie bogactwa smaków, a przy tym wyśmienicie komponują się z wielkanocnymi potrawami. Co więcej, ich właściwości wpływają na lepszy nastrój. Czego chcieć więcej!

Zaskocz bliskich pysznymi wypiekami na święta!

/źródło - /