Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski
Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty nowy ketchup ekologiczny BIO, którego każde 100 g powstało z aż 218 g pomidorów organicznych. Ekologiczny ketchup BIO z dodatkiem papryczek jalapeño to najlepszy wybór dla tych, którzy lubią ostrzejszą kuchnię – na przykład rodem z Meksyku. Z Meksyku pochodzi również przepis na koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski.
Krewetki to zdecydowanie jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza. Poza swoim wyjątkowym, delikatnym mięsem posiadają wiele cennych witamin i minerałów, są również doskonałym źródłem białka. Dodatkowo, przez swój delikatny smak, bardzo dobrze uzupełniają przeróżne potrawy - od pizzy, przez makarony na sałatkach kończąc. Mogą również stanowić bazę wykwintnych dań. Naszym faworytem jest lekki, meksykański koktajl krewetkowy z dodatkiem warzyw i ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski. To danie idealnie sprawdzi się jako opcja na kolację we dwoje czy wyszukaną przystawkę.
Składniki ( 4 porcje) : Sos koktajlowy: * 1 średnia cebula * 6 ząbków czosnku * 2 łyżki soli * 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu * 3/4 szklanki KETCHUPU PIKANTNEGO JALAPENO BIO * 2/3 łyżki soku z limonki * kilka kropel tabasco * 1 średni ogórek * 2 dojrzałe awokado * 1 zielona papryka * 1 pęczek kolendry, posiekanej * 20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek * ćwiartki limonki do podania * 1 papryczka chilli/jalapeno * opcjonalnie: kukurydziane nachos
1. Cebulę, czosnek i chili siekamy. Ogórek, awokado i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę. 2. Krewetki obieramy i czyścimy. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą różowe. 3. W dużej misce mieszamy składniki na sos koktajlowy i doprawiamy. 4. Koktajl przekładamy do 4 szklanek, na górę układamy po kilka krewetek. Skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą, chili i i odrobiną soli morskiej. Podajemy z kukurydzianymi nachosami.
Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł Na 100g 20g Kalorie 100 kcal 20 kcal Energia 422 kJ 84 kJ Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g Węglowodany 21 g 4,3 g Białko 1,9 g 0,4 g Sól 2,4 g 0,48 g
/źródło - / |