Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką...
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 23 marca 2020 14:13

Meksykański koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski

Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty nowy ketchup ekologiczny BIO, którego każde 100 g powstało z aż 218 g pomidorów organicznych. Ekologiczny ketchup BIO z dodatkiem papryczek jalapeño to najlepszy wybór dla tych, którzy lubią ostrzejszą kuchnię – na przykład rodem z Meksyku. Z Meksyku pochodzi również przepis na koktajl krewetkowy z awokado, kolendrą i limonką z dodatkiem ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski.


Krewetki to zdecydowanie jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza. Poza swoim wyjątkowym, delikatnym mięsem posiadają wiele cennych witamin i minerałów, są również doskonałym źródłem białka. Dodatkowo, przez swój delikatny smak, bardzo dobrze uzupełniają przeróżne potrawy - od pizzy, przez makarony na sałatkach kończąc. Mogą również stanowić bazę wykwintnych dań. Naszym faworytem jest lekki, meksykański koktajl krewetkowy z dodatkiem warzyw i ketchupu pikantnego jalapeno BIO Roleski. To danie idealnie sprawdzi się jako opcja na kolację we dwoje czy wyszukaną przystawkę.

 

Składniki ( 4 porcje) :
Sos koktajlowy:
* 1 średnia cebula
* 6 ząbków czosnku
* 2 łyżki soli
* 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
* 3/4 szklanki KETCHUPU PIKANTNEGO JALAPENO BIO
* 2/3 łyżki soku z limonki
* kilka kropel tabasco
* 1 średni ogórek
* 2 dojrzałe awokado
* 1 zielona papryka
* 1 pęczek kolendry, posiekanej
* 20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek
* ćwiartki limonki do podania
* 1 papryczka chilli/jalapeno
* opcjonalnie: kukurydziane nachos

1. Cebulę, czosnek i chili siekamy. Ogórek, awokado i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę.
2. Krewetki obieramy i czyścimy. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą różowe.
3. W dużej misce mieszamy składniki na sos koktajlowy i doprawiamy.
4. Koktajl przekładamy do 4 szklanek, na górę układamy po kilka krewetek. Skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą, chili i i odrobiną soli morskiej. Podajemy z kukurydzianymi nachosami.


Ketchup Ekologiczny BIO Jalapeno Pikantny
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
Na 100g 20g
Kalorie 100 kcal 20 kcal
Energia 422 kJ 84 kJ
Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g
Węglowodany 21 g 4,3 g
Białko 1,9 g 0,4 g
Sól 2,4 g 0,48 g

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 23 marca 2020 14:28