5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 13 lutego 2020 09:11

5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków

Thermomix® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce. Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?


Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną jakość.

Kulinarne spełnienie

Zdrowo, szybko i przepysznie – nie chodzi o perfekcję w kuchni, a o ułatwienie codziennej czynności, jaką jest gotowanie. Skomplikowane i wykwintne dania wcale nie muszą być trudne i czasochłonne w przygotowaniu, a chwile spędzone w kuchni mogą być po prostu przyjemne. Właśnie taką filozofią Thermomix® od 25 lat zdobywa serca polskich miłośników gotowania. A specjalnie stworzone przepisy, które znajdują się na internetowej platformie Cookidoo®, dostarczają wielu kulinarnych inspiracji i pozwalają przyrządzić potrawy i napoje na każdą porę roku.

Najsmaczniejsze receptury

Orzeźwiające napoje, fantazyjne potrawy wegańskie, sycące dania mięsne, pomysłowe przekąski czy też wariacje na temat kuchni włoskiej – to tylko kilka z najpopularniejszych propozycji. Wszystkie prezentowane w tym zestawieniu potrawy łączy krótki czas przygotowania, który waha się od 5 do 45 minut. Cookidoo® obfituje w pomysły kulinarne, możliwe do zrealizowania w najbardziej efektywny i praktyczny sposób. Oto pięć z najlepiej ocenianych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy:


Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
(TM6, TM5)

* 25 min. * 2 godz. * Łatwy * 4 porcje * na 1 porcję: Wartość kaloryczna 3568.2 kJ, Wartość kaloryczna 852.3 kcal, Białko 54.7 g, Węglowodany 54.7 g, Tłuszcz 45.2 g, Cholesterol 170.8 mg, Tłuszcze nasycone 18 g, Błonnik 10.5 g, Sód 1359.5 mg

SKŁADNIKI
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
5 g tymianku, świeżego, tylko liście lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście
3 ząbki czosnku
180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
20 g oliwy z oliwek
180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
800-850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
200 g czerwonego wina, wytrawnego
70 g wody
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
35 g sosu Worcestershire
1½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
300 g różyczek brokułu
30 g masła
40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
1 płaska łyżeczka soli

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
półmisek

CZĘŚCI THERMOMIXA
miarka, kopystka, Varoma


Przygotowanie

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć tymianek i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
3. Dodać cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać oliwę i boczek, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
5. Dodać policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować 30 min/100°C//obr. 1.
6. Dodać marchewkę, gotować 30 min/100°C//obr. 1.
7. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego brokuły, gotować na parze 20 min/Varoma//obr. 0.5 (patrz wskazówki). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na półmisek.
8. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane bataty, dodać masło, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i sól, wymieszać 20 s/obr. 3, przemieszać kopystką, wymieszać 15 s/obr. 4.
9. Policzki wołowe podawać posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem purée z batatów i brokułów.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekaj natkę pietruszki i odstaw do naczynia.
2. Do blendera włóż czosnek i tymianek, a następnie je rozdrobnij.
3. Dodaj do blendera cebulę i ponownie wszystko rozdrobnij.
4. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek.
5. Dodaj policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu. Duś na małym ogniu przez około 30-40 minut, sprawdź czy mięso jest gotowe.
6. W tym samym czasie w piekarniku upiecz marchew i bataty.
7. Miękkie bataty umieść w blenderze, dodaj masło, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj wszystko razem.
8. Podawaj policzki wołowe posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z dodatkiem puree z batatów i brokułów.

WSKAZÓWKA
• Jeżeli po 10-15 min/100°C//obr. 0.5.

• W punkcie 7. można skrócić czas gotowania różyczek brokułu na parze. Należy wówczas wyjąć wkład Varomy 5-10 min przed zakończeniem gotowania. Brokuły będą al dente.
• Bataty można zastąpić 800 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę.

 

Burgery z soczewicy i purée z bobu
(TM6, TM5)

* 30 min. * 1 godz. 10 min. * Średni * 12 sztuk * na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 846 kJ, Wartość kaloryczna 202 kcal, Białko 11.7 g, Węglowodany 24.9 g, Tłuszcz 8.5 g, Cholesterol 44.9 mg, Błonnik 5.2 g

SKŁADNIKI

Burgery z soczewicy
330 g czerwonej soczewicy, suszonej
10-15 g koperku, świeżego, tylko liście
60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
2 ząbki czosnku
20 g oliwy z oliwek
320 g wody
1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
1½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2 jajka

Purée z bobu
800 g wody
500 g bobu, świeżego
10-15 liści mięty pieprzowej, świeżej
70 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka soku z cytryny
70 g mleka
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2-3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
2-3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
olej rzepakowy, do smażenia kotletów

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
miska, patelnia do smażenia

CZĘŚCI THERMOMIXA
koszyczek, miarka, kopystka


Przygotowanie

Burgery z soczewicy
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. .
5. Dodać wcześniej opłukaną soczewicę, gotować 2 min/100°C/obr. 1.
6. Dodać wodę, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, podgrzewać 10 min/90°C/obr. 2.
7. Dodać słodką paprykę, sól, pieprz, jajka i wcześniej rozdrobniony koperek, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6. Powstałą masę na burgery przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować purée z bobu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

JEŚLI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i odstaw.
2. Posiekaj koperek, włóż go do innego naczynia i również odstaw/
3. Posiekaj na drobno cebulę i czosnek, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię i duś przez chwilę w oliwie.
4. Wsyp na patelnię wcześniej przygotowaną soczewicę, dodaj nieco wody i duś przez kilka minut. Następnie ponownie dolej odrobinę wody i duś jeszcze przez kilka minut.
5. Dodaj przyprawy i wcześniej przygotowany koperek. Powstałą masę przełóż do innego naczynia i odstaw do ostygnięcia.

Purée z bobu
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego bób, gotować 18 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Następnie koszyczek z zawartością wstawić do miski z zimną wodą na 5 min. Odcedzić i obrać nasiona bobu z łupin. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, obrany bób i masło, dodać sok z cytryny, mleko, sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować przy pomocy kopystki 40 s/obr. 7. Purée z bobu pozostawić w naczyniu miksującym, aż do momentu podania.
3. Z wcześniej ostudzonej masy z soczewicy uformować burgery (Ø 6 cm, grubość ok. 1 cm), następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym, ok. 2 min z każdej strony. Burgery podawać razem z purée z bobu bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Gotuj bób we wrzątku przez około 18 minut. Następnie opłucz go pod bieżącą, zimną wodą. Później wsyp bób do miski z zimną wodą i odstaw na 5 minut.
2. Do blendera włóż miętę, obrany bób i pieprz cayenne – wszystko rozdrobnij.
3.Uformuj burgery z masy z soczewicy, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym ok. 2 minuty z każdej strony. Burgery podaj z puree z bobu.

WSKAZÓWKA
• Jeżeli masa na burgery będzie za rzadka, należy dodać w punkcie 6. 20-30 g bułki tartej.
• Bułkę tartą można wykonać samodzielnie w urządzeniu Thermomix®. Przepis znajduje się na platformie Cookidoo®.

 

Sok z mango, pomarańczy i truskawek
(TM5)

* 5 min. * 10 min. * Łatwy * 6 szklanek * na 1 szklankę: Wartość kaloryczna 516 kJ, Wartość kaloryczna 123 kcal, Białko 0.97 g, Węglowodany 27.6 g, Tłuszcz 0.4 g, Błonnik 2.6 g

SKŁADNIKI
30 g cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
300 g pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
300 g mango, dojrzałe, pokrojonego na kawałki
200 g truskawek, bez szypułek
8 kostek lodu
500 g wody, mineralnej, niegazowanej

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
Brak informacji

CZĘŚCI THERMOMIXA
miarka


Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego włożyć cytrynę, pomarańcze, mango, truskawki, lód, dodać wodę, rozdrobnić 30 s/obr. 5, następnie zmiksować 2 min/obr. 10.
2. Sok podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Do blendera z funkcją kruszenia lodu włóż cytrynę, pomarańcze, mango, truskawki, lód, a następnie dodaj wody i rozdrobnij wszystko dokładnie.
2. Sok podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

 

Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
(TM5)

* 5 min. * 10 min. * Łatwy * Cały przepis * Cały przepis: Wartość kaloryczna 7586.5 kJ, Wartość kaloryczna 1812 kcal, Białko 25 g, Węglowodany 14 g, Tłuszcz 188 g, Błonnik 3 g

SKŁADNIKI
50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
10 liści bazylii, świeżych
50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
Brak informacji

CZĘŚCI THERMOMIXA
miarka, kopystka
Przygotowanie

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10.
2. Dodać bazylię, rozdrobnić 2 s/obr. 8.
3. Dodać suszone pomidory, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło, wymieszać 20 s/*/obr. 4.
5. Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem podawać jako dodatek do pieczywa.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Posiekaj parmesan bardzo drobno. Następnie umieść go w blenderze.
2. Dodaj do tego bazylię I wszystko rozdrobnij.
3. Dodaj suszone pomidory I ponownie rozdronij.
4. Dodaj masło, a następnie wszystko wymieszaj.
5. Masło z suszonymi pomidorami, bazylią I parmezanem podawaj jako dodatek do pieczywa.

WSKAZÓWKA
• Masło można wykonać samodzielnie w urządzeniu Thermomix®. Przepis „Masło” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 274 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.

 

Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym
(TM6)

* 25 min. * 45 min. * Łatwy * 4 porcje * na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2324 kJ, Wartość kaloryczna 551 kcal, Białko 20 g, Węglowodany 76 g, Tłuszcz 17 g, Błonnik 6.4 g

SKŁADNIKI
350 g makaronu, suchego (np. penne)
20 g oleju
400 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w 2-3 cm plastry (kilka liści drobno posiekać i odłożyć do dekoracji)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
60 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
20 g cukru
400 g krojonych pomidorów, z puszki
20 g koncentratu pomidorowego
woda, do gotowania makaronu
sól, do gotowania makaronu
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
2 krople kremu balsamicznego
3 łyżki orzeszków piniowych (30 g)
mini mozzarella (ok. 180 g), odsączona z zalewy, do dekoracji

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
miska, duży garnek, patelnia do smażenia

CZĘŚCI THERMOMIXA
miarka, dolna część przystawki Varoma
Przygotowanie

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego i cebulę, rumienić Wysokie Temp.
3. Dodać pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego i cukier, rumienić Wysokie Temp.
4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny, gotować 12 min/100°C/*/obr. 0.5. W tym czasie na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe, aż będą lekko złociste, mieszając od czasu do czasu. Uprażone orzeszki odstawić do ostudzenia.

5. Odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Sos pomidorowy z fenkułem doprawić do smaku, przełożyć do miski z makaronem. Udekorować mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi i odłożonymi liśćmi kopru włoskiego.
6. Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Na rozgrzanej patelni zrumień na oleju 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego oraz cebulę.

2. Następnie dodaj pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego oraz cukier.

3. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny duś wszystkie składniki na małym ogniu przez około 12 minut.

4. W tym samym czasie ugotuj makaron, a następnie go odcedź.

5. Przełóż makaron do miski, sos pomidorowy z fenkułem dopraw do smaku i przełóż go do miski z makaronem. Udekoruj mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi.

6. Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

/źródło - /