Proste i smaczne przekąski na karnawał - Kulinarne pomysły od Sokołowa
Wpisany przez S.Z.   
środa, 15 stycznia 2020 19:25

Proste i smaczne przekąski na karnawał - Kulinarne pomysły od Sokołowa

Karnawałowe domowe spotkania towarzyskie nie obędą się bez smakowitych i efektownych przekąsek. Imprezowe menu rządzi się swoimi prawami – najlepiej sprawdzą się pomysłowe i szybkie w przygotowaniu dania, łatwe do zaserwowania, po które można wygodnie sięgnąć w trakcie szampańskiej zabawy.

 

Przygotowując poczęstunek na karnawałowy wieczór z przyjaciółmi, warto skorzystać z produktów przekąskowych, które można od razu podać na stół, bądź wykorzystać do przyrządzenia sałatek, babeczek, tortilli czy pizzerinek. Uniwersalną propozycją są kabanosy – np. Kabanosy Francuskie Sokołów – cienkie, wyprodukowane z surowca najwyższej jakości, odpowiednio przyprawione. Kabanosy Francuskie to najprostszy pomysł na imprezową przekąskę - świetnie komponują się z każdym rodzajem dipu i składnikami ulubionych sałatek. Ciekawym urozmaiceniem sałatek będą również Salami Chips od Sokołowa – falowane plasterki salami, dostępne w wielu różnych smakach, m.in. klasyczne, chilli, czosnek i fromage. Będą też znakomitym dodatkiem do domowej pizzy.

Szerokie możliwości kulinarnych zastosowań mają pasty warzywne. Pasta z cukinii z suszonymi pomidorami Z Gruntu Dobre będzie smakowitym dodatkiem do sałatek, wrapów, tortilli. Można jej też użyć do przygotowania farszu do szybkich, przekąskowych wypieków z ciasta francuskiego. Podobnie jak wszystkie produkty z linii Z Gruntu Dobre, powstaje na bazie wyłącznie naturalnych składników roślinnych i nie zawiera konserwantów. W ciekawej formie można podać również plastry szynki wędzonej Naturrino Sokołów – używając ich do przyrządzenia efektownych roladek, z farszem na bazie ulubionych składników. Szynkę Naturrino wyróżnia delikatny smak, podkreślony dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Jest soczysta i aromatyczna – warto wykorzystać ją również w imprezowej sałatce.

Podczas karnawału na kinderbalach bawią się też oczywiście najmłodsi. Dla nich warto przygotować przekąski dostosowane do ich preferencji. Idealnie sprawdzą się tu kabanoski czy parówki Sokoliki. Delikatne przyprawy zapewniają lubiany przez dzieci smak, a co szczególnie ważne – wszystkie produkty z tej linii mają tzw. „czystą etykietę”, czyli nie zawierają konserwantów ani substancji dodatkowych.

Ceny:
Kabanosy Francuskie Sokołów – ok. 4-5,5 zł (120g)
Salami chips Sokołów - ok. 2,5 zł (50g)
Pasta z cukinii z suszonymi pomidorami Z Gruntu Dobre - ok. 5 -6 zł (190g)
Szynka wędzona Sokołów Naturrino w plastrach – ok. 4-6 zł (100g)
Parówki Sokoliki – ok. 3 zł (140 g)
Kabanoski wieprzowe Sokoliki z dodatkiem cielęciny – ok. 4 zł (75 g)

Francuska sałatka sylwestrowa

Składniki (na 6 osób)
Sałatka:
1/2 opakowania kabanosów francuskich Sokołów
1 duża garść rukoli
1 duża garść roszponki
1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 140 g)
1 małe jajko
8 patisonów konserwowych
120 g sera camembert
300 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki pestek słonecznika
1 pęczek szczypiorku
Dressing:
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
Kabanosy pokroić na kawałki o długości 2 cm. Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego podzielić naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części). U podstawy każdego trójkąta ułożyć kawałek kabanosa, a następnie zwinąć w rulonik. Tak przygotowane zawiniątka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika. Całość piec około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Patisony wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać. Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę.
Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skropić połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki. Na koniec całość polać pozostałym dressingiem.

Imprezowy hit

Składniki (na 2 osoby)
1/2 opakowania pasty z cukinii z suszonymi pomidorami Z Gruntu Dobre Sokołów
2/3 szklanki suchego makaronu razowego fusilli
1 garść roszponki
80 g twardego sera koziego
1 nieduża papryka spiczasta
2-3 nieduże pomarańcze sycylijskie
3 łyżki orzechów arachidowych
olej z orzechów arachidowych

Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu połączyć z pastą z cukinii. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kosteczkę. Pomarańcze obrać, oczyścić z białych błonek, a następnie podzielić na mniejsze kawałki (można również z jednej sztuki odkroić 2-3 plastry wraz ze skórką i pozostawić do dekoracji). Ser kozi pokroić w słupki. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie makaron z pastą warzywną, skropioną olejem roszponkę, pomarańczę, paprykę, kozi ser i orzeszki ziemne. Całość udekorować półplasterkami pomarańczy.

Wieczór z gwiazdami

Składniki (na 8 osób)
1 szklanka suchego kolorowego makaronu
1 duża garść roszponki
1 garść kiełków rzodkiewki
1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów
80 g faruków (nitek) serowych wędzonych
8 suszonych moreli
10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 garść orzechów włoskich
5-6 łyżek oleju ziołowego z suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po przestygnięciu przełożyć go do miski i polać trzema łyżkami oleju z suszonych pomidorów oraz doprawić solą i pieprzem.
Suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki. Kabanosy oraz ser pokroić ukośnie na kawałki o długości 1,5 cm. Morele pokroić w paseczki, a orzechy podzielić na mniejsze kawałki.
Do miski z makaronem dołożyć suszone pomidory, morele, kabanosy, ser, orzechy oraz kiełki. Całość delikatnie wymieszać, a tuż przed podaniem wyłożyć na półmisek naprzemiennie z roszponką. Na koniec wedle uznania polać pozostałym olejem.

Kabanoski z paprykowym dipem

Składniki (na 6-8 osób)
1 opakowanie kabanosków wieprzowych z dodatkiem cielęciny Sokoliki
400 g kremowego serka naturalnego
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz
warzywa jako dodatek (np. marchewki)

Przygotowanie:
Papryki pokroić w bardzo drobną kostkę i wrzucić do miski (1 łyżkę warzyw odłożyć do dekoracji). Dodać serek naturalny oraz posiekany tymianek i dokładnie wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Dip przełożyć do dekoracyjnej miseczki i posypać posiekaną papryką. Podawać z kabanoskami i pokrojonymi w słupki warzywami.

Wytrawne muffinki z parówkami

Składniki (na 12 osób)
1 opakowanie parówek Sokoliki
3 posiekane dymki
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
125 g startego sera cheddar
2 jajka
250 ml mleka
125 g roztopionego masła
olej do smażenia
12 papilotek lub masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć dymkę. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, a następnie zmiksować je z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło wlać do składników drugim naczyniu. Szybko wymieszać (masa powinno być grudkowata). Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy. Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjąć na metalową kratkę do wystudzenia.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 15 stycznia 2020 19:50