Tarta z pasztetem w wytrwanym wydaniu – idealna na święta |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 22 grudnia 2019 10:14 |
Tarta z pasztetem w wytrwanym wydaniu – idealna na świętaPodczas Świat Bożego Narodzenia na polskich stołach goszczą różnego rodzaju mięsa i przygotowane z nich potrawy. Jedną z takich klasycznych, ale bardziej wykwintnych, jest mięsny pasztet, który w Polsce podaje się właśnie na specjalne okazje. Jeśli chciałabyś go podać w nieco innej niż tradycyjna formie, zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wykwintną tartę.
Chociaż pasztet przyrządzali już starożytni Rzymianie, to przyjmuje się, że współczesne receptury na jego przygotowanie pochodzą z Francji. Swoją dzisiejszą sławę pasztet zdobył za sprawą króla Ludwika XIV, który na swoim dworze zatrudniał najlepszych pasztetników. Jego popularność dotarła także do polskich dworów szlacheckich, gdzie już w XVI wieku chętnie go kosztowano. Dziś, tym wyśmienitym daniem zajadamy się wszyscy – pasztet gości na naszych stołach zwłaszcza podczas doniosłych rodzinnych uroczystości i świąt. Współczesne pasztety różnią się i formą i rozmiarami, ale są równie wyśmienite w smaku. – Jeśli nie mamy czasu na pieczenie domowego pasztetu według babcinej receptury, możemy sięgnąć po gotowy pasztet, np. Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol. Ma wyborny smak, idealną konsystencję i jest pokryty delikatną kruszonką. Pieczemy go według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości mięsa. Nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, a wyrazisty smak i aromat zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Przygotowanie: /źródło - / |