Jajka faszerowane Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
sobota, 04 kwietnia 2009 10:51

Jaja faszerowane

 

Jajka faszerowane jest to pyszne, dość proste, choć troszkę czasochłonne danie.

 

Gotujemy jajka na twardo. Po ich wystygnięci przecinamy je, zdecydowanym ruchem, najlepiej sporym nożem kuchennym tak, aby jak najmniej uszkodzić skorupkę. Z przeciętych jaj wyłuskujemy ich zawartość. Rozgniatamy widelcem białko z żółtkami na jak najdrobniejsze kawałeczki i teraz zaczyna się sprawa zasadnicza. Jajeczna masa jest „bazą” którą trzeba  urozmaicić tak, jak nam najlepiej pasuje. Ja dodaję sporą ilość dobrze podsmażonej, tak na brązowo, cebulki oraz pieprz i sól do smaku. Można też dodać podsmażone i drobno posiekane np. pieczarki z cebulką, zamiast cebuli może być szczypiorek ale nie podsmażony, może też być pietruszka lub podsmażone i drobno posiekane pory. Czasem, jak mam pod ręką dodaję, również drobno pokrojony, wędzony boczek. Po prostu możliwości jest co niemiara. Po przyrządzeniu „farszu” wkładamy go w skorupki dobrze go tam wgniatając. Powinien troszkę wystawać z tych skorupek. Tak przygotowane połóweczki jajek kładziemy na rozgrzany tłuszcz – najlepiej masło (oczywiście skorupką do góry) i smażymy, aż się „zrumienią”. Podajemy na gorąco, choć na zimno też są wyśmienite. Jak się komuś chce, to nim zaczniemy smażyć możemy jaka panierować w tartej bułce. Zapewniam, że są lepsze ale to jednak  jedna czynność więcej…
 

                                                     Smacznego życzy Funiek

 

Poprawiony: czwartek, 09 stycznia 2014 23:42