Kasza jęczmienna z dynią i kurkami - przepis
Nie ma bardziej jesiennych składników niż dynia i grzyby. Dlatego też zachęcamy serdecznie do wykorzystania załączonego przepisu na pożywna kaszę jęczmienną z dodatkiem zapiekanej dyni oraz podsmażonych, złocistych kurek, w jogurtowym sosie, z pomidorami suszonymi, rozmarynem i czosnkiem. Tak barwne i aromatyczne danie nie tylko zaspokoi apetyt, ale i odegna w mig jesienną chandrę.
Składniki: - 2 saszetka kaszy jęczmiennej grubej, np. marki Halina - 1 mała dynia piżmowa - świeży rozmaryn - sól, pieprz - olej rzepakowy tłoczony na zimno - garść kurek świeżych lub mrożonych - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki - mały słoik suszonych pomidorów - 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego - 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie: 1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. 2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty. 4. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut. 5. Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem. 6. Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu. 7. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą. 8. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.
Smacznego!
/źródło - / |