Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta - przepis
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 09 listopada 2019 12:44

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury. A tych jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Składniki:
150 g Jarmużu marki Eisberg
mała dynia
30 g pestek dyni
100 g sera feta
30 g żurawiny

Dressing:
łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
szczypta cynamonu
szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

/źródło - /