20 października – Europejski Dzień Seniora |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 20 października 2019 13:26 |
20 października – Europejski Dzień SenioraZbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie u osób starszych. Osłabione łaknienie i pragnienie, a także zmniejszona zdolność przyswajania składników odżywczych sprawiają, że seniorzy muszą przykładać większą uwagę do tego, co i jak spożywają na co dzień. Z okazji Europejskiego Dnia Seniora, który przypada corocznie 20 października, przypominamy podstawowe zasady właściwej diety osób starszych. Odpowiednie nawodnienie oraz wysoka gęstość odżywcza przyjmowanych pokarmów są najważniejszymi zasadami odżywiania dla seniorów. Jak wyjaśnia prof. Krystyna Gutkowska, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: Wraz z wiekiem praca organizmu ulega spowolnieniu – trawienie staje się trudniejsze, ciało przestaje sygnalizować, że potrzebuje nawodnienia. Zapominamy też o regularnym przyjmowaniu posiłków, co może prowadzić do osłabienia. Ważna jest także jakość produktów, które spożywamy – niska zawartość składników odżywczych w połączeniu z osłabioną zdolnością ich przyswajania może prowadzić do niedoborów, a co za tym idzie, wpływać negatywnie na funkcjonowanie poszczególnych organów. Każde pokolenie seniorów ma swoje przyzwyczajenia żywieniowe, nie zawsze właściwe w kontekście aktualnych zaleceń żywieniowych. Ważna jest zatem świadomość, że właściwa dieta bogata w owoce, warzywa i ich przetwory może wpływać pozytywnie na sprawność umysłową i fizyczną osoby starszej. Poznanie jej zasad i wdrożenie ich w życie jest kluczowe dla zdrowia. Warzywa i owoce – minimum połowa przyjmowanych pokarmówInstytut Żywności i Żywienia opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla seniorów, w której niezwykle ważne miejsce zajmują warzywa, owoce oraz wartościowe przetwory owocowo-warzywne, takie jak soki lub smoothies. Powinny one stanowić Uzupełnienie składników odżywczych na wyciągnięcie rękiPrzetwory owocowo-warzywne, takie jak soki i smoothies, będące wartościowym uzupełnieniem codziennej diety, są wygodnym rozwiązaniem dla seniorów ze względu m.in. na dłuższy termin minimalnej trwałości. Dzięki temu osoba starsza, mogąca mieć trudności z poruszaniem się, może rzadziej robić zakupy, jednocześnie zapewniając sobie niezbędne składniki odżywcze. Warto zwrócić uwagę, czy na etykiecie soku lub smoothie znajduje się certyfikat, który potwierdzi ich wartość odżywczą, taki jak np. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP), dedykowany produktom z owoców i warzyw, który gwarantuje wysoką jakość produktu w rozumieniu odpowiedniej zawartości naturalnych składników odżywczych. Dzięki temu, przy logo Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniu zawsze widnieje informacja o zawartych w produkcie witaminach i składnikach mineralnych oraz ich korzystnym wpływie na zdrowie. /źródło - |